Més de 900 alumnes inauguraran demà el curs de català 2007-08

  • Categoria de l'entrada:Educació

Durant l’acte es formaran parelles lingüístiques dins del programa Voluntariat per la llengua.

Aquest octubre es posen en marxa més de 30 cursos de diferents nivells de català a Badalona i Sant Adrià de Besòs. Fins ara s’hi han inscrit 956 alumnes, xifra que suposa un increment aproximat del 20% respecte de l’any passat. Aquest nombre d’alumnes es multiplica al llarg de l’any acadèmic amb la resta de cursos trimestrals i quadrimestrals.

Encara que ja hi ha grups que han començat les classes, dimarts 9 d’octubre, a les 18.30 hores, al Centre de Producció Cultural i Juvenil Polidor (Rambleta, s/n) de Sant Adrià de Besòs s’inauguraran oficialment els cursos.

El regidor de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i representant al Centre de Normalització Lingüística, Gregorio Belmonte –que és voluntari lingüístic-, donarà la benvinguda als alumnes i a les parelles lingüístiques i inaugurarà oficialment els cursos.

Voluntariat per la llengua

Durant l’acte es formaran parelles lingüístiques dins del programa Voluntariat per la llengua. Entre els assistents hi haurà voluntaris lingüístics de Sant Adrià de Besòs que han participat en el programa des dels seus inicis, així com alguns regidors i regidores de l’Ajuntament d’aquesta ciutat que s’incorporen ara al Voluntariat com a mostra del suport que hi dóna l’Administració local. En total seran 8 parelles, 16 persones que coneixeran el company o la companya amb qui conversaran en català una hora a la setmana durant deu setmanes.

A Badalona i Sant Adrià de Besòs funcionen actualment 37 parelles lingüístiques, i des de l’inici del programa (juliol del 2003) 335 parelles han participat al programa.

Cursos de llengua catalana

El CPNL ofereix cursos presencials -trimestrals i quadrimestrals- per a aquelles persones que volen aprendre a parlar en català amb fluïdesa i correcció (nivells inicial, bàsic i elemental) i per a aquelles que ja parlen català però volen aprendre a escriure’l adequadament (nivells intermedi i de suficiència).

El volum més important de cursos correspon als nivells bàsics (a Badalona i Sant Adrià se n’oferten 12, amb un total de 297 inscrits) i s’adreça a les persones que inicien el procés d’aprenentatge de la llengua catalana en el marc dels plans d’acolliment lingüístic que es desenvolupen arreu del territori a través de la xarxa de centres del CPNL, amb la implicació i coordinació de les diferents administracions i organitzacions que treballen amb la immigració.

A més de l’oferta presencial, s’ofereix la possibilitat d’estudiar els cursos de nivell intermedi (B), de suficiència (C) i de proficiència (D) a distància, amb un servei de tutoria que orienta l’alumnat en tot moment durant el curs. És un sistema idoni per a aquelles persones que no poden assistir a classe regularment. A Badalona i Sant Adrià els cursos a distància ara iniciats tenen un total de 165 alumnes (aproximadament un 18% més que l’any passat).

El CPNL

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l’any 1989 com a òrgan territorial d’aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 80 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. Les diputacions de Lleida, Tarragona i Barcelona col•laboren amb el CPNL amb acords de col·laboració per al desenvolupament de programes específics.

El Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià

El Centre de Normalització de Badalona i Sant Adrià, que està format pels ajuntaments de Badalona i de Sant Adrià de Besòs i per la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu la difusió de l’ús i la promoció de la llengua catalana en tots els àmbits de la societat.