Premis Josep Ma. Rueda a projectes comunitaris participatius en la intervenció social

La Plataforma d’Entitats de La Mina guanya el primer Premi Josep Ma. Rueda de Diputació de Barcelona

El primer Premi Josep Ma. Rueda, en l’edició d’enguany i amb una dotació de 9.000 euros, ha estat per la Plataforma d’Entitats i Veïns/es del barri de la Mina pel seu projecte “Decoració de Nadal: el barri arriba al mar“. El jurat ha valorat la seva originalitat, innovació i proposta de continuïtat, la participació de les entitats, i la utilització de l’art com eina de transformació social.

El segon premi ha estat per l’Àrea Bàsica de Salut La Roca el Vallès pel projecte “Diagnòstic comunitari participatiu en un municipi de menys de 10.000 habitants“, pel seu plantejament de treball conjunt entre els Serveis d’Atenció Primària en Salut i els Serveis Socials, que pot ser un referent pels municipis de petita dimensió. El segon premi té una dotació de 3000 euros.

El jurat ha decidit concedir un accèssit, sense dotació econòmica, al projecte “Gresol de cultures: 7 cultures 1 espai“, presentat per l’Àrea de Benestar Social i Solidaritat de Santa Coloma de Gramenet, pels elements integradors, el caire preventiu unit a la intervenció comunitària i pels elements innovadors d’aquest treball que s’adreça als adolescents.

Els Premis Josep Ma. Rueda, que atorga la Diputació de Barcelona, tenen com objectiu reconèixer els projectes basats en la dimensió comunitària en la intervenció social. És a dir, projectes comunitaris que s’orientin a la prevenció i solució de problemes socials mitjançant processos que busquen la màxima participació, la negociació i el consens entre els diferents actors socials.

Núria Carrera, diputada de l’Àrea de Benestar Social, ha presidit l’acte de lliurament, acte que ha format part d’una jornada dedicada a l’estudi i debat sobre el treball comunitari com a eina per avançar en la participació i la cohesió social. En aquest sentit, el sociòleg Carles Riera, ha parlat sobre Treball comunitari: cohesió i reciprocitat social, i Eva Fernández, presidenta de la Federació d’Associacions de veïns i veïnes de Barcelona, que ho fet sobre La participació com a dret i com a exercici de ciutadania.