Quimeres i singularitats

Les darreres setmanes el barri s'ha vist immers en unes dinàmiques poc habituals. La mort d'un jove a mans d'un grup ha provocat la fugida de diversos nuclis familiars del barri i de barris propers.

Aquesta reacció, que forma part de la forma d'arbitrar justícia dins de la cultura gitana, ha sigut tant extrema que ha provocat un tractament exhaustiu per part dels mitjans de comunicació.

 

A desdelamina.net se'ns fa difícil parlar d'alguns dels temes que succeeixen al barri. Primer pel nostre objectiu de no afavorir la imatge negativa i de crònica negra que li acompanya des del seu origen. I segon per què son temes que es mouen entre les cantonades del nostre dia a dia, que es parlen a veu baixa i que posar-hi llum és molts cops contraproduent per la seva solució.

És per això que normalment defugim de fer ressò d'aquestes notícies que fàcilment cauen en la morbositat o en els malentesos per simplificar una realitat. En moments com a aquest cal ser especialment curosos per no caure en els discursos sensacionalistes.

Així, ens plantegem aquest article com un exercici entorn de conceptes que poden servir com punts de referència per reflexionar sobre tot plegat. Ho fem de la mà de l'obra de l'antropòloga Teresa San Roman: La diferència inquietant (Velles i noves estatègies culturals dels gitanos)

 

La singularitat que dona peu a tota aquesta situació és la mort d'un jove, el 24 de gener, a mans d'un grup. Les primeres informacions van ser prou confuses però sembla que va ser un acte d'origen casual en un espai d'oci nocturn.

> Un hombre muere apuñalado en un pub del Puerto Olímpico de Barcelona :: El Pais – 24/01/2016

> Un joven muere en una agresión en una discoteca del Port Olímpic :: El Periodico – 24/01/2016

 

Aquest assassinat, que Teresa San Roman es refereix com la quimera, activa el que normalment s'anomena una ruïna entre famílies.

Aquest tipus de vendetta es regeix pel perjudici causat (en aquest cas la mort d'un membre de la família) no sobre qui tenia raó, i afecta a tot el grup familiar (en aquest cas una comunitat local de parents)

> Marxa de la Mina una família per por de represàlies :: TV3 – 01/02/2016

> Por a les represàlies a la Mina per la mort d'un jove al Port Olímpic :: TV3 – 01/02/2016

 

Dins de la cultura gitana la responsabilitat és objectiva i compartida per tot el grup familiar i davant d'aquesta només queda la fugida. La venjança és una obligació moral i s'ha de fer si es troba al culpable o algun dels seus familiars.

Per aquesta raó, la solució és no trobar-se mai més, en generacions.

> ‘Omertà’ i fugida massiva de la Mina després d’un assassinat :: ARA – 02/02/2016

> Lucha de clanes gitanos en la Mina por el asesinato de un baltasar :: El Periodico – 03/02/2016

> La Mina contiene la respiración ante el enfrentamiento entre clanes :: El Periodico –  04/02/2016

> Miedo en la Mina (Editorial) :: El Periodico – 05/02/2016

 

És aquí on apareix la figura dels tios o homes de respecte. Aquests tios, en format de consell, poden fer tasques de mediadors o negociadors però no de jutges.

L'objectiu d'aquesta mediació és que aquestes famílies no hagi de tornar-se a veure's mai més i, per tant, el que s'ha d'aconseguir és un acord bilateral.

> "Si cogemos a los que mataron a mi hijo, tendrán la pena de muerte" :: El Periodico

 

En aquests moments al barri la situació és que després de la mort, la fugida del grup familiar ha estat massiva i rapida, i que els intents de mediació no han acabat de funcionar encara que no s'ha donat cap episodi de venjança. Però les dinàmiques que ha generat aquesta singularitat són evidents per qualsevol que passegi pel barri, les activitats de l'entitats i serveis i el dia a dia dels veïns i veïnes.

> La Mina lluita ballant per recuperar la normalitat :: ARA – 05/02/2016

> La calma tensa impera en el barrio de La Mina :: El Español – 07/02/2016

 

I és ara que es comencen a fer-se els primers anàlisi de com aquesta situació és possible i quines raons de ser té. Les administracions comencen a mobilitzar-se per entomar aquesta realitat, que comença a ser insuportable per aquells que van marxar apressadament.

> Frente común para poner paz en la comunidad gitana de La Mina y Sant Roc :: La Vanguardia – 17/02/2016 

> Las dos caras de la Mina :: La Vanguardia – 21/02/2016

> Passant gana i dormint a terra :: El Punt Avui – 22/02/2016

> Cientos de vecinos abandonan La Mina por un enfrentamiento entre familias gitanas :: Diari de  Sant Adrià – 23/02/2016

 

Les fotos que acompanyen l'article estan realitzades per