“Record d’un malson”, l’obra de Joan Brossa que podia haver estat a La Mina

El passat dissabte 19 de Gener, la Fundació Joan Brossa, celebrà al nostre barri el dia de l'aniversari de Joan Brossa (hagués fet 94 anys) , recuperant el poema objecte "Record d'un malson", una obra dedicada a l'alcalde de Barcelona Josep Maria de Porcioles retirada de la seva ubicació al barri de La Mina només 24 hores despres de la seva col·locació.

L'acció forma part del projecte Joan Brossa: Accions i Territori de la Fundació Joan Brossa, que a partir de diferents accions (literàries, teatrals i artístiques) cerca recordar, alhora que rellegir i projectar cap al futur, l'"esperit català del segle XX" a partir de l'obra de Joan Brossa.

La tercera acció del projecte Accions i Territori es va fer al nostre barri, el passat dissabte 19 de gener,  i serví per a recordar, en paraules dels promotors de l'acció, el monument "anticommemoratiu"  de Brossa al promotor de l’especulació urbanística lligada a l’onada migratòria que va afectar l’urbanisme de tota l’àrea metropolitana de Barcelona durant la dècada dels seixanta del segle passat.

 

Que va fer Joan Brossa a La Mina?

L'any 1989 l'aleshores alcalde de Sant Adrià, Antoni Meseguer, va encarregar a Joan Brossa un poema-objecte per a la ciutat. Després d'una passeig del poeta pel nostre barri, va trobar la inspiració i va decidir fer i dedicar un poema a l'alcalde franquista de Barcelona Josep Maria de Porcioles, durant el mandat del qual es va començar a construïr el nostre barri.

De la creativitat de Joan Brossa en sortí un monument que com ell mateix va definir era una mena d'antihomenatge: es tracta d'una cadira d'oficina de notari (Porcioles ho era) sobre la que es recolza una safata de bronze que conté el cap en marbre de l'alcalde.

Brossa digué sobre el seu objecte: "Hi ha escultures que serveixen per aplaudir, i altres que serveixen per a xiular. Aquest és el cas de Record d'un malson"

Record d'un malson (1989), foto extreta de la web Joan Brossa: Accions i Territori

Un cop lliurada l'obra a l'Ajuntament l'any 1991, el consitori no gosà a exposar-la en un lloc públic i la varen guardar en un magatzem municipal, on va estar-hi gairebé 4 anys.

Però l'any 1995, dos regidors d'Iniciativa per Catalunya a l'Ajuntament, responsables d'Urbanisme i de Cultura, amb l'excusa de fer un reportatge fotogràfics a l'obra, la tregueren del magatzem on estava guardada, amb ajuda de veïns i entitats del barri,  per a instalar-la al Parc del Besòs. Hi organitzaren un acte, al qual va assitir Brossa, per a inaugurar la nova ubicació, no autoritzada, de l'escultura.

L'ajuntament va retirar l'obra del carrer a les 24 hores.

Retall de premsa (1995)

 

Finalment, i després de passar per la Biblioteca Popular de Sant Adrià, ara es pot contemplar l'obra al Museu d'Història de la Immigració a Catalunya de la ciutat on va ser ubicada l'any 2004 en la inauguració d'aquest espai.

 

L'acció al Parc Besós de dissabte 19 de gener

Per a celebrar el que hagués estat el 94 aniversari del poeta visual, la Fundació Joan Brossa va fer la tercera acció del seu projecte Accions i Territori, portant al barri una rèplica del bust de Porcioles per a passejar-la per tota la geografia de l'especulació urbanistica del "desarrolismo". A mesura que ha anat avançant per la ciutat cap a retrobar-se amb l'escultura original al Museu de la Immigració, el bust s'ha anat embrutant simbolitzant així el pas del temps sobre l'escultura,  com si aquesta hagués estat a l'intemperie en la seva ubicació original.

 

La crónica de l'acció la podeu veure en el següent reportatge de Televisió de Catalunya

 

Podeu trobar més informació del projecte a la web Joan Brossa: Accions i Territori , on també podreu trobar també un complert dossier de premsa de l'época