Referents gitanos es troben a l’Institut Escola en una xerrada per a l’apoderament escolar

El pati de l’Institut Escola de Sant Adrià del Besòs s’omplia de famílies i joves en un trobada per motivar la comunitat gitana a continuar amb els estudis postobligatoris.

 

      

Imatge del Consorci del barri de La Mina

 

Una taula de referents gitanos i gitanes ocupava el passat 11 de juny el pati de l’Institut Escola de Sant Adrià del Besòs. L’acte pretenia fer visibles les experiències de persones del col·lectiu que havien aconseguit millorar la seva trajectòria social, personal i laboral després d’haber arribat a estudis de grau o universitaris.

L’objectiu de la trobada era apoderar i encoratjar les famílies de la comunitat en el camí escolar dels seus fills i filles i conscienciar-les que “l’educació els fa més gitanos i gitanes”. Aquesta i d’altres declaracions van formar part del discurs de les participants: deu estudiants que van decidir continuar amb els seus estudis postobligatoris, afavorint així a fer trontollar les xifres de fracàs escolar al barri i millorant la qualitat de les seves pròpies vides.

 

      

Imatge del Consorci del barri de La Mina

 

I és que la realitat, a dia d’avui, segons les dades del departament d’Ensenyament, indica que el 64% de l’alumnat gitano d’entre 16 i 24 anys no acaba el estudis obligatoris. I del 43% de la població catalana amb estudis universitaris, només entre el 2,6 i el 15% pertany a la comunitat gitana.

L’acte va estar presentat i dinamitzat per Marta del Campo, directora de l’Institut Escola de Sant Adrià del Besòs, i Ramón Vilchez, responsable del Programa del Poble gitano i de la Innovació Social a Catalunya al departament de Treball, Afers Socials i Famílies. 

L’esdeveniment va aconseguir crear impacte a les xarxes socials i als mitjans de comunicació, com és el cas de l’article “Estudiar nos hace más gitanos”, de El Periódico: