L’IES Fòrum ens fa arribar una carta elaborada i concensuada pel Claustre i Consell Escolar del Centre sobre la continuïtat del batxillerat a l’institut del barri.
Des de ben petits, els humans necessitem pertànyer a un grup. El sentiment de pertinença a una comunitat és importantíssim i, en alguns casos, amb major mesura. Donada la idiosincràsia del barri de la Mina, és ben palès que, per si sol, el nostre alumnat no tirarà endavant en una societat cada cop més exigent: necessita una feina amb totes les garanties. I és que, en aquest centre, els/les nois/es reben un acompanyament que, pel que fa a la seva orientació laboral i acadèmica, difícilment rebran en cap altre lloc. Només cal veure l’evolució positiva de l’alumnat matriculat: cada cop tenim més alumnes i amb millors resultats educatius. Fins i tot alguns/es que han sortit a estudiar a fora, tornen per a fer el Batxillerat, per la reputació que té el nostre Centre.
Però un/a alumne/a d’ESO necessita més que mai saber que el seu recorregut no acaba amb el graduat, que hi ha quelcom més enllà. Necessita expectatives de futur, unes expectatives que, si no hi ha una continuïtat dels estudis al mateix centre, es veuen frustrades.
A l’alumnat de l’ESO li calen, aquí més que en qualsevol lloc, referents positius, jovent del mateix entorn social que cursi Batxillerat i en el qual es pugui emmirallar. Saber que algun dia ells/es també hi seran a dalt de tot, a la segona planta, la dels postobligatoris; saber que, com el professorat, podran sortir al carrer a l’hora del pati; saber que tenen tots uns equipaments (a la mateixa aula, als laboratoris, l’aula d’informàtica de Batxillerat) gairebé per al seu ús exclusiu. Com els expliquem que, finalment, no podran gaudir d’aquestes instal·lacions?
Per una altra banda, com justifiquem que estem immersos en un Pla de Millora de Centre i just ara, que n’estem recollint els fruits, ens quedem sense Batxillerat?
Els estudis universitaris o els cicles formatius de grau superior queden molt més lluny si s’ha de pagar el peatge d’haver de fer un Batxillerat fora del barri, amb instal·lacions i companys desconeguts. I més si tenim en compte que el Campus Universitari del Besòs, del qual ja s’han començat les obres i que estarà al costat mateix del nostre centre, suposarà un al·licient importantíssim per al nostre alumnat.
Aquell que vegi la gran transformació urbanística de la Mina no entendrà que, paral·lelament a aquest rentat d’imatge, els seus habitants hagin de sortir-ne per poder seguir els seus estudis. A més població potencial al barri, menys oferta educativa. Això no s’entén. I és que un institut amb Batxillerat té futur, té imatge. Difícilment podem dir el mateix d’un que no en té. I estem fent molts esforços per millorar-la, intentant obrir-nos a tota la població escolar del barri que en gran mesura es veu abocada a sortir-ne per cursar els seus estudis. Sembla, però, que pel que fa a la Mina, la qüestió educativa resta en un segon pla.
L’experiència acumulada després de més de trenta anys al barri i el compromís que ens hi uneix, ens impedeixen de quedar-nos amb els braços plegats. Per això us demanem que reconsidereu la importància de la continuïtat dels estudis de Batxillerat a l’Institut Fòrum 2004.
Gràcies.
L’imatge que acompanya aquest article esta realitzada per Fotografiando Segundos