Sant Adrià pren mesures per reduir el soroll generat pel cicle combinat

Instal·larà mesuradors de so a les centrals energètiques situades al marge dret

JOSE G. NAVARRO. Sant Adrià de Besòs
L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs ha fet un pas més per tractar de solucionar la problemàtica acústica que generen les centrals de cicle combinat situades al marge dret del municipi i que ha aixecat les queixes d’alguns veïns. Les centrals implicades han acceptat que s’instal·lin mesuradors per tractar de concretar l’origen i reduir el fort soroll que entre la matinada i el matí pot sentir-se des de punts allunyats del municipi. Instal·lar grans silenciadors podria reduir sensiblement el so generat.



+ Una instal·lació de cicle combinat a Sant Adrià. Foto: EL PUNT

Els tècnics municipals apunten que el soroll procedeix de les vàlvules de seguretat que controlen la circulació de vapor d’aigua en algunes de les instal·lacions de cicle combinat que Gas Natural i Endesa tenen a la façana marítima del marge dret adrianenc. Quan aquests dispositius fan la funció de posada en marxa i aturada, suporten una elevada sobrepressió que es tradueix en un so perceptible des del barri de Sant Joan Baptista –situat a l’altra banda del riu– i fins i tot des de la Rambleta, al bell mig del municipi. «No dura més de cinc minuts, però ho fa de matinada o a primera hora del matí i sona com el reactor d’un avió», explica el regidor de Medi Ambient i Salut Pública del consistori, Gregorio Camacho (ICV-EUiA). Aquesta molèstia ha estat constant des que aquest mètode productiu d’energia va començar a funcionar al marge dret adrianenc, però les queixes veïnals s’han incrementat darrerament i el consistori les ha fet arribar a les tres grans indústries –incloent-hi Tersa– que operen en aquesta zona perquè busquin una solució a aquesta problemàtica.

En espera que s’acabi de concretar oficialment l’origen d’aquest soroll, les tres empreses van admetre que reduir-lo és una tasca difícil i costosa. Amb tot, en una reunió mantinguda amb responsables de l’Ajuntament, van proposar un parell d’accions per limitar aquest so i perquè no afecti tant els veïns. Així, i per aconseguir aquest primer objectiu, es va valorar la instal·lació de silenciadors de grans dimensions –de prop de 20 metres de diàmetre–, mentre que per a la segona fita es va valorar l’opció de canviar l’horari d’encesa i d’apagament d’aquests dispositius, fent-los funcionar en altres hores menys intempestives. Amb tot, aquesta opció va ser descartada, ja que afectaria el subministrament energètic en aquesta hora del dia, en què la demanda és més elevada.

Així, i amb el suport de la Generalitat, l’Ajuntament va instar les indústries a aplicar qualsevol tècnica perquè es pal·liï aquesta molèstia, fet que finalment ha derivat en el compromís d’instal·lar aparells de mesurament acústic en les centrals implicades. D’altra banda, el consistori també s’ha reservat la possibilitat de col·locar sonòmetres en algunes llars del municipi. Per Camacho, la solució d’aquesta problemàtica «s’avé amb el respecte de la nova ordenança municipal de sorolls i vibracions», i «serà més urgent a mesura que barris com la Catalana o la Mina vegin incrementat el seu parc residencial».

Extret de El Punt