El passat 30 de setembre vam ser convidats a participar a una taula de treball per abordar el tema de la seguretat ciutadana. La jornada s’incloïa en un procés d’investigació realitzat en les ciutats de Betlem, Río de Janeiro, San Francisco, Chicago, Londres, París, Amsterdam, Lisboa i Madrid i el procés concloïa en el 1er Congrés de seguretat Ciutadana en la societat diversa del qual acaben de publicar-se’n les conclusions.
L’objectiu era reflexionar interdisciplinariament, i d’una forma participativa, entorn els conceptes seguretat, prosocialitat i mecanismes de participació ciutadana en aquest sentit. En fi, construir discursos que afrontin el tema en la seva complexitat i dins d’una societat diversa i refusi el discurs antiquat de més policia i penes.
En la jornada de treball, professionals de diferents àmbits: inspectors de policia, investigadors privats, educadors socials, arquitectes… després de reflexions conjuntes i grups de treball, vam relatar uns punts a partir dels que treballar un concepte de seguretat ciutadana inclusiva, que tingui en compte la complexitat de l’actual societat diversa i que aposti per la reconstrucció d’un espai comú no marcat per més presència policial i més penes i multes. Aquí s’hi van afegir els perfils del agents dinamitzadors implicats en la reconstrucció d’aquest nou espai polític comunitari
Juntament amb els resultats de les investigacions de les altres ciutats, aquests documents foren les bases amb les que començà a treballar el 1er Congrés sobre Seguretat ciutadana celebrat a Segovia els passats 19, 20, 21 i 22 de d’Octubre i del que n’acaben de publicar les conclusions.
Aquestes comencen per reconèixer la necessita d’afrontar el fenomen des de la prevenció i afrontant mesures proactives en les que hi siguin implicades tots els ciutadans i comunitats. Reconeix que això ha de passar per la reconstrucció d’un espai polític comunitari sense exclusions que escolti i tingui en compte tota la complexitat i riquesa de la societat diversa, a l’hora que demana un apropament de la justícia a aquest nou context social.
Aquest espai on s’han de coordinar i treballar conjuntament administracions, entitats i ciutadans és el barri. No hi ha seguretat sinó tornem a construir una comunitat de veïns i veïnes de les ruïnes de la societat hiperindividualista generada pel tardocapitalisme: " actuar juntos passa por pensar juntos"
Acaben desglossant aquestes conclusions per arees temàtiques: nous models de policia, teoria i pràctica de la investigació criminològica, sistemes judicials i penitenciaris, noves tecnologíes i participació ciutadana,…
Podeu consultar aquí les conclusions completes del congrés
La fotografia que il.lustra l’articles està extreta del Flickr de l’acampadabcn i és del fotògraf Samuel Rodríguez