Si ens aturem totes, s’atura el món

  • Categoria de l'entrada:desdelamina / Dones

Com totes sabem, ja queden pocs dies pel 8 de març, Dia Internacional de les Dones. És una diada caracteritzada sempre per molta activitat, moviment i reivindicacions. Però aquest any, com hem pogut escoltar i llegir a nombrosos mitjans, s’ha organitzat la Vaga Feminista, que s’espera que tingui reflex en 177 països.

 

      

 

Encoratjades per la que es va donar el 2017 a Argentina i per l’augment de suport i nombre de participants en moviments feministes intergeneracionals, s’ha convocat una vaga que fa mesos que es prepara i que pretén arribar molt més enllà d’un sol dia. Com escriuen a la pàgina web, Som milers, milions, les dones disposades a aconseguir-ho, i anem a per totes”.

Per entendre com es presenta la vaga i on es vol arribar, cal que distingim entre aturada de treballadores i vaga general de dones. Es defensa la participació de la dona en tots els espais de la vida, i per això cal que la vaga arribi també a aquests, no només a la feina. Es fonamenta en un feminisme interseccional, que reconeix les diferències de condicions de cadascuna i defensa la importància de lluitar contra el patriarcat en tot el que representa: desigualtats segons procedència, edat, classe, orientació sexual, habilitats i identitat de gènere.

Això suposa haver de fer una aturada en tots els sentits, una vaga de cures, de consum, laboral i d’estudiants. Només així s’aconsegueix visibilitzar l’impacte a escala mundial, demostrant el veritable pes de les dones en tots els àmbits de la vida que encara avui no es reconeixen i manifestant que sense les dones ni es produeix ni es reprodueix. “Som moltes però en serem moltes més perquè si ens aturem totes, s’atura tot”.

A la pàgina web, podem trobar materials diversos, com el manifest i l’argumentari. En aquest, s’exposen les raons per fer vaga i l’objectiu de la mateixa, classificant els motius en eixos diversos: violències, cossos, fronteres i economia. Tot seguit, es completa amb algunes nocions sobre com duu a terme les vagues que hem mencionat abans. Però per partir d’una idea prèvia, us deixem unes poques premisses sobre cadascuna d’aquestes que permetran que entenguem com es presenta la vaga i tot el que cal organitzar.

 

      

 

Per què una vaga de cures? Les cures sempre s’han vist com una característica merament femenina i a l’hora invisibilitzada, menyspreant la feina i no reconeixent-les com a treball real. El que es pretén amb la vaga és reivindicar, per una banda, la necessitat de compartir-les entre totes les persones, i per altra banda, demostrar la importància que tenen i el què signifiquen pel benestar de tothom, convertint-les en una responsabilitat social. Per dur a terme la vaga, cal no realitzar tasques domèstiques durant el 8 de març i començar a repartir les cures equitativament en l’entorn de cadascuna.

Per què una vaga de consum? Participar en la recerca de noves formes de consumir i aturar les actuals demostrarà la presència de les dones en molts més àmbits i la seva preocupació pel canvi. S’evitarà comprar, com a queixa pel consum actual on la dona passa a ser una mercaderia i propugnant el feminisme com un moviment capaç de generar una transformació a diversos nivells, defensant així els drets de les treballadores i el consum responsable. Per altra banda, es prendrà com una queixa per l’anomenada “taxa rosa” que aplica un IVA del 21% en productes de primera necessitat per a la salut de les dones.

Per què una vaga laboral? No és novetat un 3,5% més de desocupació en les dones, una bretxa salarial del 24%, acomiadaments per embaràs… En general, una situació més precària en el món laboral i amb diferències importants amb els homes. No assistint-hi es demostra la importància real que tenen les dones a la feina, visibilitzant el lloc que ocupen. Però no totes les dones es troben en la mateixa situació (treballadores de la llar, de petit comerç, dones migrades sense papers…),  i per tant, no totes poden realitzar una vaga laboral. Fent palès el feminisme interseccional, s’han contemplat diverses variants per a elles, donant importància a la necessitat de reflexionar col·lectivament sobre la vaga i la seva realitat sense haver de faltar a la feina.

Per què una vaga estudiantil? Partint de la idea de l’ensenyament com a principal espai de socialització, es vol crear consciència sobre la importància d’aquest. Actualment reprodueix un sistema basat en desigualtats i rols de gènere, tipus de relacions afectivosexuals concretes, estereotips, actituds masclistes i LGTBIfòbiques i participa en la invisibilització de les dones en la història. La vaga pretén conscienciar sobre la veritable finalitat que ha de tenir l’educació, la lluita per un espai lliure d’aquestes discriminacions on totes tinguem les mateixes oportunitats.

Tot i ser una vaga de dones, també cal fer un incís sobre el paper que hauran de desenvolupar els homes durant el 8 de març. Per una banda, facilitar la possibilitat que les dones puguin fer vaga lliurament, oferint-se per tal d’arribar als serveis mínims. Quant a la vaga de cures, serà el dia que els homes hauran d’encarregar-se de totes les tasques que hem mencionat. Finalment, cal recordar que tot i ser home i identificar-te com a aliat, és un dia per visibilitzar a les dones. Així que participa, reflexiona col·lectivament, fes difusió, però no agafis protagonisme per molt que vulguin donar-te’l!

 

      

 

Si vols fer visible aquesta vaga, hi ha convocades, a més a més, diverses manifestacions. A Barcelona tindrà lloc a les 18:30h a Passeig de Gràcia amb Diagonal i a Badalona, a les 17h a la Plaça de la Vila començarà amb una performance de la Federació de Dones.

Ja hi ha més de 300 adhesions a la Vaga Feminista, entre les quals trobem la Confederació General del Treball (CGT), la Confederació Nacional del Treball (CNT), la CUP, Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Catalunya en Comú i una llarga llista d’associacions, ateneus, casals, comitès, sindicats i entitats diverses. Entre aquestes també trobem el Bloc Violeta Badalona i el Col·lectiu Punt 6 que vam poder conèixer a Xancletes Liles.

I per a totes aquelles docents i professionals de l'educació o periodistes que també vulguin aturar-se, sapigueu que les acadèmiques i les professionals de la comunicació també s'han adherit a la vaga i s'han sumat al manifest!