Social TIC :: LaT, un laboratori de iniciatives tecnològiques per a la transformació social

Un ateneu d'experimentació de tecnopolítiques pel bé comú. Aquesta és la idea central de LaT, un projecte que actua com a catalitzador de noves propostes tecnològiques orientades a la transformació social.

      

 

Què és LaT?

LaT, el Laboratori de tecnopolítiques pel bé comú, és un centre de pensament i pràctiques crítiques sobre tecnologia, subjectivitat i societat. El laboratori vol ser un catalitzador de projectes i comunitats d’aprenentatge, recerca, desenvolupament i prototipat tecnològic orientats a la transformació social i el ben comú. És un projecte autònom que neix de la col·laboració de tres actors: TecnopoliticaBCN, ThoughtWorks Barcelona i Tecnopolitica.net/UOC. Som un grup de persones apassionades per les tecnologies i la transformació social.

LaT es troba en el número 117 del Carrer de Roc Boronat, en la 8ª planta de l'edifici Mediàtic, al costat de la Superilla del Poblenou, un recent experiment d'ecologia urbana i espai públic. El laboratori està situat en una àrea promoguda com a districte motor de la innovació tecnològica i del coneixement a Barcelona. Poblenou és un barri amb una forta tradició associativa, amb gran arrelament de col·lectius makers, horts urbans i gran concentració de centres de recerca i formació amb un fort teixit empresarial tecnològic.

A LaT volem ser un ateneu d'experimentació tecnopolítica que serveixi com a catalitzador de projectes i comunitats de recerca, desenvolupament, prototipat i acció orientats al bé comú. Treballem per ser un projecte de referència en la construcció de visions i pràctiques crítiques. Aspirem a construir un projecte resilient i sostenible a llarg termini. Per aconseguir-ho interpel·lem i orientem les nostres activitats a comunitats, col·lectius i persones apassionades per les tecnologies i la transformació social, de Barcelona i fora d’ella.

 

Com treballa LaT per assolir els seus objectius?

A dia d'avui tenim 5 eixos organitzatius a La T: coordinació, investigació, web, comunicació i producció.

Coordinació: encarregada de supervisar la relació entre partners, facilitar els processos, donar autonomia als grups, supervisar tots els mecanismes de funcionament.

Investigació: orientada als continguts de la T, curatela dels projectes, anàlisi prèvia i posterior de les temàtiques.

Web:  infraestructura web de La T, mailing list, wiki, pads, open source.

Comunicació: encarregada de la social media de la T, narrativa textual i audiovisual, relació amb mitjans.

Producció: encarregada de la posada a punt dels esdeveniments, infraestructura, economia, transparència.

 

      

 

Quins projectes està desenvolupant?

Fins avui, La T ha presentat 2 laboratoris: Ciberfeminismes i Make/Made in Poble Nou. Queda per presentar els altres dos: Virtual Reality Hub i Barcelona Futura. Aquests dos projectes es presentaran a la tornada de les vacances de l'estiu. Creiem que el seu impacte serà més gran si comptem amb tota la comunitat.

Mentre descanseu a l'estiu, estarem treballant en el que serà el rellançament del laboratori, a mitjans de setembre 2017. Aquest segon llançament portarà novetats i creiem que algunes us sorprendran gratament.

 

Com podem participar-hi?

Els dijous, a partir de les 18h30, ens trobaràs a LaT amb diferents activitats en una lògica informal, acollidora i unes birres per amenitzar. Els esdeveniments canviaran a cada setmana. Tenim conferències amb persones rellevants en els àmbits d'interès de la T. També tenim trobades amb un col·lectiu o diversos col·lectius, projectes o xarxes perquè presentin el seu treball i coneixements sobre temes específics. Comptem amb un seminari permanent d'investigació col·lectiva sobre ciències, tecnologies i transformació social.

Alguns divendres, a partir de les 19h, es presenten els projectes que acull la T. La presentació dels projectes sol ser la part més teòrica dels mateixos. En la segona fase dels projectes, els laboratrios seran més interactius.

 

Ciberfeminisme

Primera sesió: 9 de Juny; segona sesió: octobre 2017.

Passat, present, futur: un cicle per visibilitzar espais d'acció ciberfeminista i facilitar la diversitat de gènere en el camp tecnològic.

 

Make/Made in Poble Nou

Primera sesió: 22 de Juny; segona sesió: novembre 2017

Makers de barrio: vamos a pensar, diseñar y construir herramientas y dispositivos para el entorno urbano como bien común.