Social TIC :: The Things Network, la xarxa de l’Internet de les Coses que fem entre totes

The Things Network es presenta com una xarxa oberta, lliure i comunitària en un context on la presència de les "coses" a l'Internet és cada vegada més palpable i on la intimitat de les nostres dades personals pot veure's vulnerada.

 

Fa anys que les grans consultores i corporacions tecnològiques ens expliquen que ve un futur fantàstic, on totes les coses estaran connectades a l’Internet. A l’Internet de les coses (IoT per les seves sigles en anglès) tindrem dades de tot i ens ajudarà a monitorar, prendre decisions i actuar a distància de forma automàgica.

I en part és així. Poder monitorar el consum energètic ens pot ajudar a ser més conscients dels nostres hàbits i reduir el consum, o saber en quin punt de la ciutat tenim quins nivells de contaminació i limitar l’accés a vehicles contaminants en moments i llocs determinats. Ens pot ajudar a compartir cotxes, motos i bicis amb una app mòbil i saber on es troba  un vehicle en cada moment. A fer un rec intel·ligent perquè les plantes rebin nutrients en el moment en què més ho necessitn i per reduir els consums d’aigua. A monitorar persones grans per facilitar-los un servei d’assistència i perquè puguin  viure més temps i amb més qualitat autònomament a casa seva.

El que passa és que moltes d’aquestes dades revelen molts detalls íntims de les nostres vides, si patim d’alguna malaltia, on som, amb qui, si no som a casa, etc. El negoci està en les dades, això des de les corporacions i des del poder ho tenen clar, i amb el Big Data el negoci pot ser molt gran.

Les dades presenten una doble amenaça. La primera és que les empreses trafiquen amb la nostra vida intima. Ja passa amb les grans empreses denominades GAFAM: Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft. «Si el servei és gratuït, el producte ets tu».

La segona és la dels estats hiper-controladors. Sota el pretext de la lluita contra el terrorisme, diferents països han anat construint programes d’espionatge massius sobre els seus ciutadans i sobre els ciutadans de fora. Edward Snowden va fer públic el programa d’espionatge de la NSA (National Security Agency) d’EEUU i va demostrar que obliguen a les empreses com les grans del GAFAM a desenvolupar portes del darrera en els seus sistemes per facilitar l’anàlisi automatitzada de milers de milions de ciutadans de tot el món a temps real. Sabem que el Regne Unit té alguns programes treballant en la mateixa direcció, obligant a l’ISPs (entitats proveïdores d’accés a internet) a construir aquestes portes d’espionatge. Queda clar que l’encriptació forta (que coneixem de pàgines segures que comencen amb https://) no és la preferida d’aquestes agències, i s’ha demostrat que la intenten debilitar tot i que  com que és la  tecnologia que els bancs fan servir en els caixers automàtics, no se’n poden desfer.

 

 

En aquest context es crea The Things Network, amb la intenció de crear una xarxa oberta, lliure i neutral per i per a les seves usuàries, de forma comunitària, des de baix. Va ser el 2015 a Amsterdam que 10 persones i entitats van decidir de comprar una antena («gateway») per activar una xarxa compartida que immediatament va donar cobertura a  la ciutat i el seu port. De les diverses tecnologies disponibles n’hi ha una que es presta especialment per cobrir un territori ample (per això es diu «Long Range» o LoRa), és de baix consum d’energia i transmet poques dades. Per tant, és l’ideal per a molts dels casos de l’IoT, on no es té una connexió estable a la xarxa i/o es depèn de bateries, que evidentment no es volen canviar cada any.

Aquesta tecnologia LoRa es desenvolupa com un estàndard obert per una aliança de centenars d’empreses arreu del món i permet fer xarxes públiques, privades i també comunitàries. Aquest últim és el cas de The Things Network Catalunya (TTNcat). Poc després que es desplegués la xarxa a Amsterdam vàrem reunir  diverses persones interessades a Barcelona i a Mataró per iniciar rèpliques aquí. I així va passar també a 400 ciutats arreu del món, fins al moment. Com que tot està publicat i documentat en obert, sota llicències lliures, replicar ha de ser fàcil.

Els fundadors a Amsterdam, a més a més, van dissenyar un gateway de disseny obert i una campanya de crowdfunding a la plataforma Kickstarter. Van arribar arreu del món i van captar uns 300.000 Euros. La proposta era bona, un trasto 6 vegades més barat que el producte dominant en el mercat, però desafortunadament estan trigant més d’un any fins a fer el lliurament (pròximament…). Com que aquí varem apostar per aquesta solució de hardware (o maquinari), ens està enderrarrint el desplegament que ens ha de permetre tenir  una cobertura adequada. No podem començar a muntar solucions d’IoT sobre la nostra pròpia xarxa fins que tinguem primer un mínim desplegament. Però això, ens ha donat temps per reflexionar sobre com volem que sigui la nostra xarxa.

Ara, a mitjans del 2017 ja estem en una altra situació. Tenim alguns llocs on hi ha  cobertura i també comptem amb diferents propostes de hardware i de gateways. Alguns s’ho han fabricat ells mateixos (DIY) amb Raspberry Pi’s i un chip LoRa (a partir de 200 euros i escaig en materials), altres han adquirit productes ja en el mercat i testejats o han fabricat productes nous com el WhiteCat, d’un grup del Citilab (whitecatboard.org).

Vàrem reflexionar sobre el dilema de l’ou i la gallina: què ve primer, muntar la xarxa i després pensem quins usos en farem o primer pensem alguns usos i després muntem la xarxa on calgui? Hem arribat a la conclusió que cal fer-ho al mateix temps. La nostra proposta com a comunitat és treballar quatre eixos a la vegada.

Primer, el desplegament. Qui vulgui tenir cobertura que apadrini un gateway. Això li donarà cobertura pel seu ús i per a tota la zona al voltant (alguns quilòmetres). Els veïns interessats ho agrairan. Com que el desplegament inicial té prioritat, com a  comunitat volem donar visibilitat a les entitats i espais que contribueixen amb un gateway. Oferim un servei co-produït entre la comunitat de Guifi.net (l’associació eXO.cat) i la de TTNcat per comprar, instal·lar i posar en marxa un gateway, potser en el terrat de l’entitat interessada o en un terrat que tinguem a prop amb la comunitat Guifi.

Segon, organitzem tallers de formació tècnica. Per un costat farem formació de com funciona LoRa, la xarxa The Things Network i com connectar-s’hi amb els sensors, i plaques. Per l’altre podem fer tallers més genèrics, al voltant d’Arduino o plaques com el WhiteCat Board i aprendre a programar els projectes en aquests entorns, analitzar dades, etc. Considerem important formar-nos col·lectivament en aquestes tecnologies i capacitar-nos per construir projectes propis localment.

Tercer, organitzarem tallers socials, on fem servir metodologies de co-creació, per introduir la tecnologia però sobretot els usos que en podem fer, detectar reptes socials i necessitats de les participants i interès a fer projectes en aquest context. Poden ser de monitoriatge energètic, de contaminació, d’horts urbans, de gestió de serveis, etc.

I quart farem hackatons, on conflueixin les persones i les capacitats que hàgim anat construint en els primers tres passos. Proposem unes hackatons estructurades al voltant dels reptes socials i necessitats detectades, on puguem treballar en grups amb persones de diferents perfils per resoldre un repte i treballar una solució en forma de prototip.

 

 

Ara mateix, a Barcelona, hi ha una vintena d’espais makers, entitats socials, de recerca i del sector IoT que han firmat la seva adhesió al projecte. Som conscients  que tot això no serà fàcil, però comptem amb una comunitat molt potent, molt diversa i molt generosa. Tenim certa pressa perquè  en aquests moments s’estan prenent decisions a la ciutat sobre com serà aquesta xarxa, per exemple s’ha rellançat Sentilo. També s’estan prenent decisions a escala de país amb el “nou impuls de I'estratègia SmartCAT amb I'objectiu de transformar Catalunya en un Smart Country de referència internacional. Les grans corporacions de telecomunicacions estan fent passos per desplegar les seves xarxes privades i no volem que el futur sigui la submissió al control corporatiu en tots els àmbits de la nostra vida.

Per això volem desplegar una xarxa sota els principis del procomú, neutral i gestionada entre una diversitat d’actors que hi participen o en fan ús.

  

 

Web internacional: https://www.thethingsnetwork.org/community/barcelona/

Web / wiki: https://thethingsnetwork.cat/

@ttncat