A meitat del mes de març, la normalitat se’ns estava a punt de girar. Acabàvem de donar la benvinguda a casa nostra a les participants de la setena edició del Identitats i Miralls, i desconeixiem que la crisi sanitària per la COVID-19 ens estaria a punt d’obligar a interrogar-nos.
L’aturada pel confinament ens va fer plantejar la continuïtat i el sentit del projecte. Sabem que podríem haver cedit a les circumstàncies, anul·lant així l’edició d’enguany. Sabem que hagués estat una decisió justificada. Però també sabem que, si haguéssim optat per abortar l’experiència, es hauriem perdut l’oportunitat de reinventar-nos i d’aprendre diferent.
Així, vam anar caminant virtualment des de la primera sessió. Confinades i connectades, vam organitzar una trobada entre alumnes, professorat i dinamitzadores del desdelamina.net. Aquesta sessió ens va servir per escalfar la nostra lectura crítica. Una mirada que vam posar en pràctica a la segona sessió, on vam trobar-nos amb l’equip educatiu de Salesians La Mina, i a la tercera, amb el col·lectiu de periodistes.
Després de tres sessions de servei, l’experiència ha arribat al seu final. I per a avaluar-la, la digitalització ha tornat a ser protagonista. Les sis participants del Identitats i Miralls ens van facilitar el retorn de l’edició. Aprenentatges, contrastos, canvis de perspectiva, qüestionaments… idees, totes elles, que han tornat a estar presents entre allò que s’enduen.
Les expectatives inicials, basades en el contacte directe amb el territori, es van anar transformant a mida que avançava la situació de confinament. Però les sensacions generals es reiteren: ara, les nostres “Alícies” han après a llegir des de la pregunta i des de la crítica, han ampliat el seu concepte de transformació social i s’han qüestionat el paper del treball social en la manera com expliquem i vivim el món.
I nosaltres ens sentim satisfetes i reafirmades. L’experiència del Identitats i Miralls és sempre un regal per al desdelamina.net. Ens agrada acompanyar a les estudiants en el seu camí d’aprenentatge. I ens agrada facilitar els espais d’intercanvi amb la nostra comunitat. Per a nosaltres, aquesta és una manera més de transformar i prendre consciència social.