Ha estat una de les edicions amb més participació dels darrers anys. Deu estudiants de Treball Social de la Universitat de Barcelona han format part de l’onzena edició de l’Identitats i Miralls. Un viatge per La Mina de la mà de les seves protagonistes, les veïnes i veïns, entitats i professionals que treballen al barri. Després de diverses setmanes coneixent el territori i les seves múltiples realitats, les estudiants ens relaten com han viscut aquesta experiència. El seu resum, i totes les vivències que han tingut pel camí, han quedat recollides en el bloc d’aquest Aprenentatge i Servei.
En el seu article final, l’Evelyn ens explica: “Sense dubtar, la meva experiència preferida que m’emporto és del dia que vam anar a l’Escola d’Oportunitats de Sant Adrià, on vam estar amb cinc joves del centre que enfrontaven problemes amb l’escolarització i visquen a La Mina. Penso que van ser ells els que, al final, van provocar un canvi significatiu en la meva perspectiva sobre el barri. Va cridar-me molt l’atenció el seu fort sentiment de pertinença al barri, la manera com en parlaven i com expressaven que no podrien viure sense La Mina. Això em va sorprendre, ja que personalment no tinc aquest sentiment de pertenença amb el lloc on visc, i em donaria completament igual viure en un altre lloc que no sigui el meu actual.”
La Zaira escriu: “Es así como se crea una historia única, se muestra a un pueblo solo una cosa, una única cosa, una y otra vez, y al final lo conviertes en esto. El relato único crea estereotipos, vamos a derribarlos, vamos a reformarlos, reinventarlos. Y es así estando en este barrio en las últimas semanas, como he admirado a diversas personas y entidades que no conocía antes, y lo hice ahora con vosotras.”
La Raian resumeix: “Estas tres sesiones cambiaron por completo mi percepción del barrio. En primer lugar, el hecho de caminar por el barrio completamente segura, desmintiendo así mi prejuicio de que era inseguro. En segundo lugar, la interacción con la gente demostró que todos son respetuosos, y en ningún momento me sentí incómoda.”
L’Emma ho ha viscut així: “Gràcies a les sessions, com ara amb les educadores de carrer, jo i la meva companya vàrem poder reflexionar sobre temes prou interessants com el cinema i les representacions del gitanos, amb el grup ‘fem família’ vàrem poder tenir conversacions profunditzades amb pares i mares que ens contaven la seva experiència, ens donaven idees i millores per al barri, i així, mitjançant aquestes converses vam poder aprendre que no sempre podem fiar-nos de les notícies per representar un barri, persones o una comunitat.”
L’Aina Samaniego ens comparteix: “He conegut persones meravelloses del barri, veïns i veïnes de tota la vida que no mereixen aquest estigma que se’ls hi ha posat. He pogut traslladar aquestes experiències al meu entorn, per poder canviar aquesta visió i aquests prejudicis. Això no ho hauria pogut fer si no hagués anat amb primera persona al barri a conèixer la seva gent i a veure la feina social que es fa.”
La Samah ens relata: “M’emporto una sensació de responsabilitat, la necessitat de qüestionar els meus propis prejudicis, d’aprendre a improvisar com de saber organitzar les dinàmiques depenent del tipus de col·lectiu, el treball en equip, etc.”
I la Salwa: “Desde el inicio, mi curiosidad por desentrañar los estereotipos de La Mina me llevó a una experiencia llena de sorpresas y aprendizajes. En cada sesión, enfrenté mis propias dudas y nervios, pero la manera en que cada grupo respondió, compartiendo sus realidades, superó mis expectativas. Ver cómo las actividades planeadas fluían y generaban ese intercambio auténtico y enriquecedor me llenó de satisfacción.”
Des del desdelamina.net, un any més, estem agraïdes a les estudiants i al professorat per poder apropar una mica més la universitat al territori. L’Identitats i Miralls és sempre una aventura enriquidora, que ens ajuda a reflectir algunes de les moltes cares del barri i a transformar des del pensament crític i la comunicació social.