Pel 25N, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, localitat veïna del nostre barri, publicava recentment un article que advertia que la pandèmia ha colpejat més greument a les dones, i especialment, a les que es troben en situació de violència de gènere.
Aquesta dada no és nova. Ja durant els primers mesos de confinament per la Covid-19, diversos mitjans de comunicació informaven de l’augment de trucades al 016, el telèfon d’atenció a les víctimes de violències masclistes. Per aquest motiu, des del desdelamina.net hem volgut posar en marxa una petita campanya pel 25N amb l’objectiu de prendre consciència d’aquesta realitat preocupant que ara s’agreuja.
L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet presentava recentment el projecte DadesXDonesXCovid, una iniciativa realitzada per l’Observatori de La CIBA, l’espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista. Aquest document analitza l’impacte de la pandèmia sobre les dones de la localitat, de Catalunya i d’Espanya, i aprofundeix en àmbits com la salut, el treball i la violència masclista.
D’entre les dades que presenta aquest informe, observem que s’ha registrat una major incidència de la Covid-19 amb les dones de Santa Coloma, representant el 59% de les persones infectades. Un fet que es pot explicar, en part, perquè les dones constitueixen entre el 70 i el 84% de les treballadores del sistema sanitari i social, segons la Cambra de Comerç de Barcelona. Una realitat que té molt a veure amb la feminització i divisió sexual del treball.
De l’informe destaquem també les dades relatives a les violències domèstiques. I és que durant el confinament domiciliari, va augmentar el control que pateixen les dones en situació de violència de gènere, limitant així la possibilitat d’accedir presencialment a recursos i a interposar denúncies. Tot i així, es va produir un augment significatiu de les trucades als telèfons d’atenció com el 016.
Aquesta realitat no és concreta de Santa Coloma de Gramenet. A inicis del confinament, vèiem com l’Institut Català de les Dones posava en marxa una campanya perquè els comerços ajudéssin a denunciar la violència masclista durant el decret d’alarma. També els mitjans de comunicació es feien ressò d’aquesta situació greu informant que la violència masclista s’agreujava durant el confinament perquè les víctimes es veien obligades a conviure amb l’agressor i facilitant els telèfons i recursos d’emergència a escala catalana i estatal.
Però aquesta preocupant situació va més enllà de les nostres fronteres. I és que una de cada cinc dones pateix violència masclista a Europa. Per aquest motiu, Aministia Internacional demanava a inicis de la pandèmia que els governs intensifiquéssin els protocols de resposta davant els possibles casos.
Aquesta realitat, que s’ha vist agreujada amb l’arribada de la Covid-19, no va lligada només a la situació de confinament. Les violències masclistes poden augmentar durant els propers mesos si es desencadena una crisi econòmica perquè les oportunitats per alliberar-se de les parelles agressores també es redueixen.
Per aquests motius, des del desdelamina.net hem volgut dedicar el 25N, el dia internacional contra les violències masclistes, a fer visibles i sensibilitzar sobre les situacions de violència que es silencien i que desapareixen de l’esfera pública pel context social que estem vivint. Amb el lema “Que la mascareta no confini la teva veu”, animem a totes les persones que ens segueixen a compartir una imatge a les xarxes socials per ajudar a prendre consciència d’aquesta altra pandèmia.
Podeu fer un cop d’ull a la nostra iniciativa a través del Twitter @desdelamina, de la nostra pàgina de Facebook i de l’Instagram!