Sobre el projecte


Si considerem que tot allò natural és fruit de la genètica i de la biologia, entenem que tot allò cultural és herència del pensament i de l’expressivitat de l’ésser humà. La cultura, un concepte que engloba creença, tradició, coneixement, creació i expressió, és filla de generacions d’històries que han ajudat a construir les nostres societats d’avui dia. Es tracta, per tant, d’un valor fonamental per entendre, aportar i formar part d’una comunitat. Un mitjà i un missatge alhora que ens permet generar i compartir saber i que suposa un símbol d’identitat que influeix en els nostres destins personals i col·lectius.

Però què ocorre quan el fet cultural es conjuga en negatiu? Què passa quan la imatge pública d’un barri sobrepassa el sentiment de pertinença de la pròpia comunitat? Com es reverteixen els processos de reproducció cultural d’un territori marcat per l’estigma? I com es fa espai a la paraula quan impera la llei del silenci als carrers?

És en aquest context i sota aquestes qüestions que hi tenen cabuda les arrels del desdelamina.net, un projecte de dinamització comunitària amb més de quinze anys d’arrelament al barri de La Mina.

Comunicació, promoció, participació i comunitat. Aquestes són les potes vertebrants de la nostra proposta educomunicativa. Un canal de dinamització que informa i que genera discursos socials per deconstruir els prejudicis sobre el territori. Allà on s’alien l’educació i el relat, hi treballem dia a dia proposant iniciatives que canviïn la percepció social del nostre barri.

El desdelamina.net neix l’any 2003 amb la finalitat de crear una xarxa ciutadana del territori on els veïns i veïnes puguin informar-se, informar i opinar dels fets que els incumbeixen, on les entitats puguin trobar un canal més de participació i on la gent de fora del barri pugui tenir una visió més aproximada de la nostra realitat i de la nostra gent, fugint de prejudicis i d’estereotips.

Des del nostre projecte, treballem per generar comunicacions que eduquin des del referent en positiu, que contrarestin els titulars recurrents i sensacionalistes i que generin un impacte en positiu de les percepcions individuals i comunes que hi conviuen i que ens fan barri.

Per a fer-ho, treballem per fer visibles les claus de desenvolupament comunitari, entenent la cultura de la comunicació com una eina de transformació social, promovent el periodisme social, motivant a la participació i la creació ciutadana, fomentant la mirada crítica d’allò que és notícia, elaborant relats de memòria històrica que capgiren l’entorn i el futur, aprofundint en els motius que ens fan ser com som i construint en i des de la xarxa.

Si voleu entrar en més detalls sobre com teixim la nostra experiència, us recomanem que feu un cop d’ull al document que defineix els orígens i les accions del desdelamina.net. I per suposat, que us capbusseu al web i a les nostres xarxes socials: InstagramFacebook, Twitter, Youtube i Flickr!