Callejeros i l’imatge publica del barri

La setmana passada es va emetre a Cuatro un dels programes de Callejeros centrat en el nostre barri. La emissió d’aquest reportatge ha provocat diverses reaccions i comentaris però la majoria coincideix en que es donava (una altra vegada) una imatge esbiaixada, parcial i sensacionalista del barri i la seva gent.

 0027.jpg

No es el primer cop que el barri forma part de l’emissió de programes d’aquest estil que, amb l’afany de crear un producte de consum televisiu, no dubten en buscar les imatges més impactants i presentar-les amb una estètica propera i realista. Però cada cop més és més freqüent la indignació i el malestar que això provoca entre els que no es senten representats per aquestes imatges.

En aquest cas un gran nombre d’entitats no van voler participar al programa entenent que només mostrar la degradació i els problemes del barri no ajuda en la seva millora i treball diari.

0080.jpg
 

desdelamina.net es va crear amb l’objectiu de que la gent de fora del barri pugui tenir una visió més aproximada de la realitat del barri i de la seva gent, fugint de prejudicis. Una visió generada des del mateix barri, els seus veïns, entitats i serveis. Està clar que set anys desprès d’iniciar aquesta tasca encara ens queda feina per fer.

Per això que és en aquest moment quan des del nostre projecte volem positivitzar aquesta imatge i convidar a tothom que així ho vulgui a participar en aquest projecte comunitari, obert i lliure, les seves propostes i accions.

 

Les fotografies que il·lustren l’article formen part de la serie Los barrios de La Mina de José A. Sánchez Raz i que esta publicada a la web de l’Arxiu Històric del barri.