Comunicat públic de la Plataforma d’Entitats al nou consistori de Sant Adrià i al Consorci del Barri

Des de la Plataforma d'Entitats, Veïns i Veïnes de la Mina es fa arribar un comunicat sobre la convivència i la seguretat al barri, on posen de manifest una sèrie de situacions que s'estan donant repetidament i demanem mesures i resposta per part de l'Ajuntament de Sant Adrià i el Consorci del barri de la Mina.

 

Hem acabat de celebrar l’edició de la Setmana Cultural d’enguany en què hem tingut presents els objectius que veïns i Administracions ens proposàvem fa 15 anys en el Pla de Transformació de La Mina.

Un dels objectius anava referit a la millora de la convivència i la seguretat. En aquest aspecte, ens cal dir que estem molt lluny d’una situació de normalitat. Darrerament uns quants fets ens han donat diversos senyals d’alerta:

– L’ocupació indeguda de l’espai públic amb actuacions que molesten els veïns: festes i gresca fins a altes hores al costat dels habitatges, cotxes en espais en què hi tenen vedat l’accés…
– Situacions de violència envers els treballadors socials que hi havia al barri, que han portat al seu trasllat a fora de La Mina.
– Robatori amb intimidació a l’Oficina de Correus i furts als repartidors d’aquest servei.
– Conductes agressives envers alguns treballadors del CAP.
– Amenaces i coaccions greus a persones concretes per la seva actuació en benefici de la col·lectivitat pel fet que les seves accions xoquen amb interessos personals o de grup.
– Assalt a la seu de l’Arxiu Històric amb robatori i signes clars d’amenaça.

Nosaltres som conscients que en aquestes situacions hi ha una responsabilitat de persones del nostre barri, però també constatem que alguns dels que tenen com a funció vetllar pel bé comú i garantir el civisme, la convivència i la seguretat, massa sovint se’n desentenen o, el que encara és més greu, són condescendents amb els més incívics i, fins i tot, els empoderen, afavorint que visquin en una situació d’impunitat insultant.

Per això demanem a l’Ajuntament i al Consorci:

– que es prenguin mesures que portin al compliment de les normes de convivència per part d’aquells que no en fan cas i pertorben la convivència cívica.
– que s’actuï eficaçment quan uns veïns reclamen la presència de la policia municipal per reclamar els seus drets.
– que s’estudiï la forma de retornar al barri els serveis socials amb les degudes garanties.
– i, sobretot, que des de les Administracions es tallin d’arrel les actuacions mafioses i no s’empoderin o quedin en la impunitat aquells que no respecten els drets dels seus veïns.

I acabem reclamant, en concret, a l’Ajuntament i al Consorci un diàleg obert i sovintejat amb la Plataforma d’Entitats sobre aquestes qüestions, i la presa de mesures efectives per tal d’aconseguir un barri on puguem viure amb la dignitat a què tots els veïns i veïnes tenim dret i on tinguem garantida una convivència ciutadana digna d’aquest nom."