Confinades però connectades: arrenquen les primeres sessions virtuals del Identitats i Miralls!

  • Categoria de l'entrada:desdelamina

Fa uns dies us compartíem que vam donar la benvinguda a la setena edició del Identitats i Miralls. Una setena edició que ens oloràvem que seria diferent, a causa de la situació d’estat d’alarma que estem vivint aquests dies. Però ni el confinament ni la distància ens han impedit posar en marxa les primeres sessions. Us avancem que ho hem fet de manera virtual, aprofitant els recursos que ens ofereix la xarxa.

En dies com els que estem vivint, és imprescindible exercitar la nostra capacitat d’adaptació. I així ho hem plantejat també amb la setena edició del Identitats i Miralls. Abans que s’activés el confinament a causa del COVID-19, vam donar la benvinguda a les sis estudiants de Treball Social de la UB que s’han engrescat en l’aventura d’aquesta proposta d’APS. I vam acomidar-les d’aquella sessió d’aprenentatge entre incertesa i expectativa, davant la situació que estem atravessant com a país.

Però la xarxa compta amb infinitat de recursos que ens faciliten la proximitat. I nosaltres teníem moltes ganes d’acompanyar a les estudiants en aquest nou camí. Així que vam optar per iniciar les sessions de manera virtual. Vam organitzar una trobada entre alumnes, professorat i dinamitzadores del desdelamina.net. Aquesta sessió ens va servir per escalfar la nostra lectura crítica davant de la notícia “Ressignació veïnal a La Mina, supermercat de l’heroïna”, de Nació Digital. L’article ens va ajudar a afilar la mirada, desgranant les intencions, el rerefons i el tractament de la qüestió de les drogues que havien fet els periodistes Andreu Merino i Aida Morales.

Una pràctica que servirà d’antesala de la primera sessió virtual amb col·lectius. Aquesta tindrà lloc el proper dimecres 1 d’abril i es farà a través de la plataforma Jitsi Meet, que permet realitzar videconferències en grup. Els equips de treball es trobaran en línia amb l’equip directiu dels projectes educatius de Salesians La Mina per analitzar la notícia “Lecturas para curar en La Mina”, de El Mundo.

La sessió serà la primera oportunitat d’anàlisi real amb col·lectius. Les estudiants del Identitats i Miralls hauran de dinamitzar la trobada per aproximar-se al grup participant i extreure’n el màxim suc possible. 

Nosaltres us animem a fer també un cop d’ull a aquest article per observar allò que sentiu quan el llegiu, allò que us identifica i allò que podeu interpretar entre línies. I al llarg dels propers dies, us compartirem el retorn de la sessió de servei de l’alumnat de la UB, perquè pugueu anar una mica més enllà del text i plantejar-vos nous interrogants sobre l’imaginari col·lectiu del barri de La Mina.