De sota, cavall i rei :: La Mina i les drogues

La Mina és coneguda, com moltes zones perifèriques de les grans ciutats, com un barri amb dinàmiques econòmiques marginals i un gran mercat negre de la droga.

És un tema complex, però sobretot molt delicat, que sovint des dels mitjans de comunicació s’ha tractat d’una forma morbosa i banal.

Al barri hi ha una inquietud des de fa temps, per part del veïns i de les entitats, d’encarar aquest tema, des d’una visió diferent amb com s’ha fet fins ara.  

Cal una visió local, feta per a gent del territori, que respongui a les realitats diverses que es donen al voltant de la droga, i que vagi més enllà de l’anècdota, sent capaç de generar un discurs col·lectiu, compartit i constructiu sobre aquest tema.

Com podeu veure l’encàrrec no és gens senzill, i l’equip del desdelamina hem volgut assumir aquest repte de la forma més curosa possible, per tal de que totes les parts implicades puguin tenir veu i ens ajudin a superar mites i tabús, per a construir un imaginari que s’apropi el màxim possible a la realitat.

Les accions que engegarem des d’aquí aniran en dues direccions:

  • Tirarem endavant quatre articles que pretenen abordar les quatre dimensions d’aquesta realitat: El mercat, els usuaris, els professionals i els veïns. Aquests pretendran des de donar una visió històrica de l’arribada de la droga al barri, fins a conèixer de primera mà quines son les vivencies dels veïns i veïnes.

  • Generarem espais de debat al barri, començant per l’Espai L, un espai de participació obert a professionals i veïns.

Aquest seguit d’articles que publicarem els hem volgut titular De sota, cavall i rei”, un joc de paraules que dona diferents significats a la dimensió de la droga al barri. D’una banda aquesta expressió feta, significa “de gran magnitud o importància”. D’altra banda la sota, el cavall i el rei son figures de pes a les cartes de la baralla espanyola i sovint marquen el destí del joc. A més en els jocs de cartes la sort es combina amb l’habilitat i l’estratègia, i “el joc de la droga” combina aquests tres elements.