Des de l’estiu :: espai públic

Tercera setmana del mes d’agost i tercer article del des de l’estiu que us compartim. En aquest cas, ho fem entorn a l’espai públic: tot allò que ha succeït als carrers del nostre barri i que ens ha portat al moment en què ens trobem ara. Feu la travessa pel curs 2020-2021 amb nosaltres?

Iniciem la ruta pel barri de La Mina al setembre del 2020, quan us parlàvem de l’aprovació del Pla Director Urbanístic de les Tres Xemeneies. Un pla que preveu generar un nou barri i activitat econòmica, així com equipaments i infraestructures i canvis a l’espai públic. I concretament, pretén acollir un gran parc de 12 hectàrees i 5.000 nous veïns i veïnes en 1.844 pisos, el que suposa un increment del 15% de la població de Sant Adrià del Besòs.

Si ens apropem una mica més al nucli del nostre barri, ens serà inevitable parlar d’un dels grans temes que acostumen a ser protagonistes del desdelamina.net: l’edifici Venus i el gran interrogant sobre el seu futur. Al mes de novembre, des d’Objectiu Venus es tornava a debatre sobre la qüestió amb la (Re)volta confinada organitzada amb Òmnium Cultural. Coincidint amb el primer aniversari del projecte d’agitació comunitària, la Paqui Jiménez i la Paqui Perona ens compartien la seva visió sobre el barri a partir de tres eixos temàtics: imaginari col·lectiu, identitat gitana i Venus.

Per a les novetats del cas, hauríem d’esperar encara una mica més. No seria fins al mes de febrer que publicaríem una noticia sobre el nou Pla de gestió de l’edifici Venus. Una fulla de ruta que preveu començar a desencallar aquesta qüestió al 2023 i sobre la qual la veïna Paqui Jiménez opinava a mitjans de comunicació com Betevé: “Esperem que el pla no s’allargui més i s’executi el més ràpid possible”.

Poc després seria David Picó, dinamitzador del desdelamina.net, qui parlaria davant dels micròfons sobre Venus i el seu futur. Concretament, l’educador era entrevistat per a El Quinze: “Si va a terra i el reallotjament és just, col·lectiu i digne, hi haurà un canvi físic i simbòlic. Serà una vara per mesurar l’èxit o el fracàs del pla de transformació del barri. I s’ha de reconèixer que no s’ha fet bé; cal reintegrar el dolor i s’ha d’indemnitzar els veïns.”

Un altre dels temes pendents que volem posar en relleu en aquest especial des de l’estiu és la necessitat de crear més espais de joc infantils al barri. Després del tancament d’una gran part del Parc del Besòs, el veïnatge continua reclamant zones de joc per als nostres infants. En aquest sentit, a meitat del mes d’abril el barri va començar a gaudir d’un nou espai de 20.000m2 que disposen d’un parc infantil, una pista de bàsquet i una de futbol i molta zona verda. El nou parc de La Mina trenca amb la frontera que hi havia entre Barcelona i Sant Adrià del Besòs i uneix el barri de La Mina amb el port i la platja del Fòrum. 

Acabem la nostra ruta com l’hem començat, a prop del litoral i a les afores del barri. En aquest cas, recordant el concurs d’arquitectura que posava en marxa l’UPC per construir el nou edifici del Campus Diagonal-Besòs. Un Campus que va ser inaugurat l’any 2016 i que cada vegada es troba més a prop de completar-se, acollint actualment 3.500 estudiants i 400 docents i investigadors de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE).

I del Campus, a la platja. La temporada d’estiu començava amb males noticies per als nostres veïns i veïnes. La platja de Sant Adrià estarà tancada fins la primavera de 2022. La causa, alts nivells de metalls pesants potencialment cancerígens. L’Ajuntament prohibia l’accés a la platja del Litoral el passat 28 de maig a causa d’un informe de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), on s’exposava el problema i es compartia un protocol d’actuació.

I fins aquí el nostre repàs del des de l’estiu entorn a l’espai públic. Recordeu que aquest és un recull obert i viu, i si creieu que heu trobat a faltar alguna noticia publicada en el curs 2020-2021, feu-nos-ho saber per completar l’article!