Després del 27S

El passat,  27 de setembre de 2015, després d’una intensa campanya electoral, es van celebrar a Catalunya les Eleccions Autonòmiques 2012, amb un marcat caràcter plebiscitari, que formaran el parlament de Catalunya durant els propers quatre anys.  

La victòria en nombre de diputats a favor del sí a la independència és clara, el que no ens queda tan clar encara qui ha guanyat en vots, ja que els partits a favor de la independència no arriben al 50%. Aixi, caldrà veure com avancen les negociacions en les properes setmanes, per tal d’assentar el nou escenari polític.

 

A Sant Adrià aquestes eleccions també han portat sorpreses. Ciutadans ha encapçalat la llista de vots, i 4.233 adrianencs han dipositat la seva confiança en aquest partit. Això suposa el 24,08% dels vots (que és un 11% més que en les passades eleccions municipals del 24 de maig). El segueix el Partit Socialista de Catalunya amb 3.400 vots, un 5% menys que en les darreres eleccions autonòmiques.

 

Junts pel Sí ha tret resultats prou favorables, en una ciutat a priori no independentista i d’esquerres amb 3.300 vots. El PP es queda en quarta posició amb 2.400vots, Catalunya Sí que es Pot ha estat recolçada per 2.300 persones i la CUP per 1.000 votants.

A les passades eleccions municipals Podemos i la CUP es van presentar conjuntament sota el paraigues de Sant Adrià en comu. Per aquestes eleccions no han fet coalició, ja que el seu posicionament respecte l’independentisme és força diferent.  

 

Els resultats al nostre barri

Al barri el reflex d’aquestes dades es veu clarament. El primer partit votat ha estat Ciutadans amb només dos vots de diferència del Partit Socialista. El PP ha quedat en tercer lloc amb 544 vots.Aquí a La Mina, el Junts pel Sí, ha quedat en cinquena posició, per sota de Catalunya Sí que es pot, que amb 423 vots ha estat la quarta força més votada. La CUP ha tingut poca representació, només 109 veïns del barri han donat suport a aquest partit.

 


 

En total han votat 3.247 persones d’un total de 6.481 que podien, això ha suposat un 50,1% d’abstenció, molt més baixa que en les anteriors eleccions que va rondar el 64%.

Hem fet una comparativa de l’abstenció al barri en les últimes tres eleccions al parlament. Podem veure com ha disminuït significativament des de 2010, on es va enregistrar un 75% d’abstenció.
 


 

Si comparem l’abstenció amb la resta de barris de Sant Adrià de Besòs veiem que el barri més absent a les urnes ha estat el nostre, seguit per el barri de la Verneda amb un 32,46%.

En canvi el barri més present ha estat Sant Adrià Nord amb un 23,66% d’absentisme.
  

 

Per acabar us deixem algunes recomanacions d’articles que han fet recull i anàlisi de les eleccions tant a nivell local, com a nivell general:

> Diari de Sant Adrià :: Ciutadans pren la davantera al PSC i pinta Sant Adrià de taronja

> Àrea Besòs :: Ciutadans supera el PSC també Sant Adrià

> Vilaweb :: 27S Resultats de les eleccions

> el Critic :: Analisi critica del 27S

 

La foto que encapçala l'article esta realitzada per Fotomovimiento i publicada al seu flickr.