Drogues i el barri, en dues formes d’entendre el periodisme

Amb poques setmanes de diferència, dos mitjans generalistes, un de televisió i l'altre de premsa escrita, s'han fet ressó de la convivéncia de les drogues en la quotidianitat del nostre barri. Dos exercicis periodístics per abordar un mateix tema; dues formes de veure'l; dues formes de viure i d'exercir el periodisme

Retall de l'article publicat a La Vanguardia, 12.05.2014

Venes a la via morta, article de Domingo Marchena ilustrat amb fotografies de Xavier Cervera publicat a la secció Viure de l'edició catalana del La Vanguardia del dia 12 de maig de 2014.

L'article, en un format de periodisme poètic, textual i visual on veu en la libertat dels ocells de la desembocadura del Besòs la llibertat que ha perdut la gent sotmesa per la droga, comença per fer una identificació d'algunes de les millores  experimentades pel barri en els darrers temps, emfatitzant l'esforç de La Mina per allunyar-se del estigma de marginalitat que n'impregna realitats i  imaginaris col·lectius; però l'article tracta la problemàtica de la droga des de la perspectiva dels més febles,  els tóxicomans que venen a buscar al barri l'alleujament a la seva dependència,  narrada pels periodistes a partir dels encontres ocasionals en el seu passeig per els racons de venopunció que es troben pel barri.

 

'AR' entra en la Mina, uno de los mayores supermercados de heroína de Cataluña, l'equip Investigación AR, de El programa de Ana Rosa, de la cadena de televisó Telecinco tancava amb aquest vídeo una sèrie de tres minireportatges  sobre el consum i venda de drogues a Catalunya que va emetre entre els dies 12 i 13 de març de 2014.

Reportatges curts gravats amb càmera oculta, amb baixa qualitat d'audio i video i amb una edició i una post-producció barroeres,que barreja imatges de llocs i moments diferents per donar una aparença de continuïtat sensasionalista al relat que presenten. Una emissió que ha generat malestar al barri.

 

 

Completen aquesta sèrie,  els reportatges El equipo de investigación de 'AR' recorre los puntos de venta de heroína de Barcelona i La heroína vuelve a las calles, tots ells centrats en els barris de Sant Cosme (El Prat de Llobregat), Zona Franca i La Mina.

En els nostres recorreguts per el barri no varem coincidir ni amb els uns ni amb els altres; però com els ocells preferim les mans que obren portes de les gàbies.

Passeig amb ddlm – Foto Ester Molera – Maig 2014