Història del barri de la Mina (1969-2000), nou llibre de Josep M. Monferrer

Dimecres 28 de maig, durant la celebracióde la XXIII Setmana Cultural, es va presentar el darrer llibre de Josep Maria Monferrer, Història del barri de La Mina 1969 – 2000, amb la presència de l'autor acompanyat de Paco Marín, Montse Pujol i Joan Subirats

Després de 'El camp de la bota:un espai, una història' i de 'La història de Sant Adrià llegida des de la Mina', Josep Maria Monferrer presentà la seva nova publicació que, de moment, completa la trilogia.

La 'Història del barri de La Mina 1969 – 2000' és, com va dir Paco Marín en el seu parlament, "una narració històrica escrita en minúscula, que dona veu a aquells als qui els hi han pres"  explica la història des de baix, fent aparèixer totes les seves complexitats que serien camuflades si la narració fos des d'una altra perspectiva. Destaca Marin, que el llibre no oblida cap passatge i fa emergir la lluita de la gent d'aquesta barri per tenir veu, per participar en les decissions que son col·lectives; Marin anima a l'autor a continuar amb noves entregues i que aquestes es complementin amb la Cronologia del barri, la nova eina digital participativa de La Mina.

Per la seva banda, Montse Pujol, històrica educadora del nostre barri, demana posa la mirada en la memòria, en les lluites i accions realitzades, per des d'elles seguir construïnt el present i futur del barri. Pujol destaca que el llibre recupera la història comunitària i el treball col·lectiu des d'una mirada amplia i esperançadora.

Joan Subirats, destaca l'exercici de sistematització de la informació i de la història de La Mina que ha suposat la redacció d'aquest llibre. El llibre és una manera d'obrir més les portes de l'Arxiu Històric del Barri.

Subirats recull una cita de Monferrer en el seu llibre, que parla de quan feia de mestre al barri i que diu "Per ensenyar llati al Pau es tant important conèixer llatí com conèixer en Pau". Aquesta cita li serveix per a destacar que el llibre està escrit des del sentit del que és comú, del que és de tots, i que per fer millorar l'encert en les intervencions que es fan en el barri cal conèixer el barri. Subirats dibuixa un camí a seguir pel barri: apropiar-se del passat i del present per a construïr el futur.

Tanca l'acte En Josep Maria Monferrer, que ens parla d'ecologia de sabers, de la bidireccionalitat dels aprenentatges i de tot el que ell ha aprés al barri.

 

Saber el que va passar i com va passar, i com això influeix en la realitat actual del barri permet entendre millor La Mina avui. I amb aquest llibre, aquesta comprensió històrica ara està al nostre abast.

 

Audio de la presentació del llibre, a l'Espai Cultural Font de La Mina el 28 de maig de 2014