Jornada de Renaturalització de l’Hort Comunitari de La Mina: Una Iniciativa Oberta a la Comunitat

El barri de La Mina es prepara per a un ambiciós projecte de renaturalització liderat per la Fundació Ferrer a través del seu programa Green for Good, que té com a objectiu recuperar espais en desús per transformar-los en horts productius al servei de la comunitat i entitats socials.

Durant la jornada de presentació del projecte, que va comptar amb la participació dels regidors del barri de La Mina, Paco Vargas i Andrés Pozo, i els representants de la Fundació Ferrer, Miguel Soria (responsable de l’àrea Green for Good), Nacho Pérez (responsable de permacultura) i Dunya Salazar (coordinadora del projecte), es va posar èmfasi en l’abast d’aquesta iniciativa la qual vol integrar diferents espais del barri sota una visió comuna de sostenibilitat i cohesió social.

El projecte Green for Good al barri de La Mina

La Fundació Ferrer, que destina més del 52% dels seus beneficis a projectes socials, impulsa el Green for Good amb la voluntat de crear horts i espais verds comunitaris que fomentin la participació i el benestar social. Segons va destacar Miguel Soria, “Relacionar-se amb un espai verd és una eina d’empoderament brutal”, en referència a la importància de fer accessible aquest tipus d’iniciatives a tothom.

Actualment, el projecte Green for Good ja compta amb el disseny i els permisos per a l’hort educatiu de l’Institut Escola La Mina, un espai d’uns 1.125 metres quadrats que promou l’aprenentatge sostenible i el contacte amb la natura entre l’alumnat. Aquest projecte és un dels primers passos concrets en l’estratègia de renaturalització del barri.

A més, la fundació té previst dur a terme el projecte d’hort al Casal Cívic i Comunitari de La Mina, amb l’objectiu d’oferir un espai verd accessible per a diverses entitats socials del barri.

El gran repte: La parcel·la de 6.700 metres quadrats

El projecte més ambiciós, però, és el que inclou l’espai en desús de gairebé 6.700 metres quadrats, un terreny abandonat des del 1952. Aquest projecte encara es troba en fase de plantejament i pendent d’acords amb l’Ajuntament, que haurà d’assumir la gestió i el manteniment de l’espai, tal com va assenyalar Paco Vargas. Per tal de garantir el desenvolupament adequat del projecte, s’haurà de crear un conveni de col·laboració amb l’administració que inclogui la participació de persones a nivell tècnic i social, la formació contínua dels agents implicats en cada canvi d’estació i la figura tècnica que actuï com a enllaç entre la Fundació, l’Ajuntament i les entitats del barri.

Miguel Soria va subratllar la importància d’allunyar-se de l’estigma associat al barri: “Aquest espai ha de deixar una mica de banda l’element estigma del barri de La Mina”. L’objectiu és que aquest espai renaturalitzat es converteixi en un punt de referència que animi la gent a visitar-lo i participar-hi activament.

La Fundació Ferrer es compromet a dur a terme les analítiques corresponents de l’aigua i del terreny, així com de les fruites i hortalisses que es puguin conrear. Aquesta informació es posarà a disposició de la comunitat de manera transversal, amb la intenció de garantir la seguretat i la qualitat dels productes cultivats.

Treball col·laboratiu per a un futur verd

La jornada va concloure amb la formació de grups de treball en què els participants van debatre sobre les seves idees per naturalitzar l’espai, les seves necessitats i expectatives respecte al projecte. Totes aquestes propostes seran recollides i traslladades a l’Ajuntament i a la Fundació per desenvolupar la projecció tècnica de l’hort. Nacho Pérez va subratllar que es tracta “ d’un repte sense referents i que cal compatibilitzar forces a través de les idees presentades avui a la jornada”.

Paco Vargas va assegurar que, malgrat les preocupacions i desafiaments que planteja el projecte, l’hort comunitari estarà llest per al seu ús al llarg d’aquest mateix any 2025. Aquest projecte de renaturalització no només busca dotar al barri d’un espai verd productiu, sinó també oferir un lloc on la comunitat pugui participar activament en la seva gestió, promovent la cohesió social i el benestar col·lectiu.