8 to Grastornaj – Maskarthemutno Dives e Rromenqo

El 8 d’abril se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano (en caló, Maskarthemutno Dives e Rromenqo). Aquesta data és un reconeixement a la història, la llengua i la cultura del poble gitano. A Sant Adrià de Besòs i Barcelona, una variada agenda d’actes ens recorda aquesta efemèride.

La celebració d’aquesta data coincideix amb l’aniversari del Congrés Internacional celebrat l’any 1971 a Londres en què es va instituir la bandera i l’himne gitano. Un dels actes destacats de la diada acostuma a ser la cerimònia del riu, on una ofrena floral recorda la vida errant del poble gitano i una encesa d’espelmes torna a la memòria els gitanos morts per la xenofòbia i especialment per l’holocaust nazi.
I és que encara avui, el poble gitano segueix suportant estigmes i estereotips que cal anar trencant i desmuntant, fomentant el coneixement real i sense tòpics de què suposa realment la cultura gitana a la nostra societat del segle XXI. Una bona mostra seria el reportatge "Soy gitano", emès fa unes setmanes per TVE dins el programa "Ochéntame otra vez".
Centrant-nos ja en els actes programats per aquest 2015, el dissabte 4 d’abril durant tot el dia, de 10 a 18h, hi haurà un estand informatiu als porxos de la Biblioteca Font de la Mina. Serà una bona manera de conèixer l'agenda d'actes de la FAGIC previstos pel 8 d'abril, dels que cal destacar la cerimònia al Riu Besòs, a quarts d’una del migdia, que vindrà seguida d'un menjar comunitari al barri de Sant Roc de Badalona. La jornada clourà amb l’acte central que tindrà lloc a partir de les sis de la tarda a la Font Màgica de Montjuïc a Barcelona.
Finalment, ens volem fer ressò del Dikhandoj, segon concurs de fotografia organitzat per la Unión Romaní amb categoria d’adults i també infantil, que premiarà les millors instantànies relacionades amb els actes de celebració del 8 d’abril.