A La Mina, l’obesitat infantil es preveu comunitàriament

  • Categoria de l'entrada:Societat

Al llarg del 2019 vam publicar diversos articles entorn al diagnòstic de salut comunitària que s’està desenvolupant al barri de La Mina. I una de les qüestions més destacades i preocupants és l’alt índex d’obesitat infantil entre la població. Per a abordar-ho, vam decidir anar més enllà del titular i vam entrevistar a l’equip professional del CAP per donar context a aquesta problemàtica.

Ara, les entitats del barri treballen de manera comunitària per prevenir i combatre aquesta realitat. I per a fer-ho, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el CAP La Mina van compartir una jornada informativa i de treball en xarxa amb els serveis i associacions del territori per treballar la qüestió de manera conjunta.

Al voltant de 30 persones, treballadores i participants dels serveis i les entitats del barri, van assistir a la jornada de treball comunitari. Una jornada que va posar l’èmfasi en les dades que agreugen la problemàtica per plantejar noves estratègies d’abordatge i prevenció. I és que set de cada deu infants que avui pateixen obesitat infantil  veuran afectada la seva autoestima i podran desencadenar malalties greus durant l’adultesa.

Com a possibles causes d’aquesta obesitat infantil s’apunta a la vulnerabilitat social, la manca de recursos econòmics, el sedentarisme, la manca de consciència sobre la importància d’una alimentació saludable o la concepció social i cultural de certs tipus d’aliments i hàbits.

I per dibuixar possibles solucions al repte comunitari de combatre l’obesitat infantil, la jornada va plantejar el treball per grups entorn a 4 pilars que afecten directament a la salut dels nostres infants: la pròpia alimentació, l’activitat física, el descans i el suport emocional.

Unes primeres passes de treball que estan centrades ara en la creació i la posada en marxa d’una campanya de sensibilització a nivell de barri. Per aquest motiu, fins al 28 d’abril les entitats i la població podrà aportar lemes i missatges que representin positivament aquesta campanya.