Analitzem els resultats :: Eleccions Municipals 2019

  • Categoria de l'entrada:desdelamina

Durant el mes de març, des del desdelamina.net hem fet seguiment de la campanya electoral dels partits polítics del municipi. Aquest tema de fons el vam encetar amb l’anàlisi dels periodistes Jordi Ribalaygue i Andreu Merino, amb un article que dibuixava els diferents reptes del panorama polític i social.

Alhora, amb la iniciativa “Fes una pregunta al futur o futura alcaldessa de Sant Adrià” vam recollir les qüestions que més preocupaven al veïnatge de La Mina sobre el propi barri, i al llarg de les darreres setmanes hem anat obtenint respostes de les candidatures. MES Sant Adrià, Sant Adrià En Comú, Junts per Catalunya Sant Adrià, ERC Sant Adrià de Besòs i PSC Sant Adrià van ser els partits que van respondre a les preguntes de la comunitat.

Ara, després d’una setmana de les eleccions municipals 2019, us oferim un recull que observa les dades de participació a Sant Adrià del Besòs, i en concret, al barri de La Mina.

Imatge barri La Mina

La jornada d’eleccions municipals, celebrada el passat 26 de maig, va donar lloc a un ventall de dades interessants i, en conseqüència, a diferents lectures i interpretacions. 

El Partit dels Socialistes tornaven a endur-se la victòria amb 4.199 vots. Amb Joan Callau al capdavant, aconsegueixen una representació de vuit regidors (dos més que en les darreres eleccions municipals del 2015), assolint el 31,45% dels vots totals. I a La Mina, concretament, 915 persones apostaven perquè el PSC tornés a governar en la localitat.

Amb cinc regidors i el 18,70% dels vots, Esquerra Republicana ocupava la segona posició en els resultats municipals. Una crescuda important tenint en compte que en el 2015 van aconseguir tres regidors menys, amb un 8,69% dels vots. En aquesta ocasió, a La Mina, els votants de la segona força política han estat 245.

Al barri, ERC va obtenir menys vots que Ciutadans. El partit liderat per Pedro Sánchez va aconseguir 446 vots a La Mina dels 2.131 totals a Sant Adrià. Aquest resultat els situa com a tercers amb quatre regidors.

Per darrere, Sant Adrià en Comú amb 3 regidors (amb 132 vots al barri dels 2.162 totals) i MES-Sant Adrià amb 1 regidor (amb 118 vots a La Mina dels 764 totals).

Sense representació han quedat el Partit Popular (amb 90 votants a La Mina dels 602 totals al municipi), Junts per Cataunya Sant Adrià (amb 47 vots dels 519 totals), Movem Sant Adrià (amb 144 dels 904 vots totals) i VOX (amb 98 vots dels 343 vots totals obtinguts a la localitat). 

imatge barri La Mina, eleccions municipals 2019

La participació política a Sant Adrià del Besòs ha augmentat respecte a les eleccions municipals del 2015. Gairebé  s’han sumat dos punts més, passant d’un 46,78% a un 52,01%. Però aquesta realitat no s’ha traslladat al barri de La Mina.

De les 6.586 participacions possibles segons el cens electoral, els vots totals al barri només han assolit els 2.280 (dels quals, 21 han estat vots en blanc). Una xifra que suposa una abstenció de 4.306 vots. 

Segons un mapa interactiu de eldiario.es, la zona del barri amb major abstenció ha estat La Mina Nova, amb al voltant d’un 70%. La mitjana d’abstenció a La Mina Vella ha estat del 50%, així com la de La Mina residencial.

imatge del barri de La Mina, eleccions municipals 2019

Amb una representació considerable queda repartit el Ple de l’Ajuntament. A partir d’ara, caldrà estar pendents de veure com s’organitzen els partits per entomar les qüestions que l’Andreu Merino i el Jordi Ribalaygue van subratllar en l’article “El 26-M a Sant Adrià, multitud de candidatures i de reptes”.