APS :: Passa’m memòria

L'Institut Manuel Vázquez Montalbán amb la col·laboració de la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Sant Adrià desenvolupa el projecte Implic'art. Aquest és una mostra de noves metodologies d'ensenyament en cooperació amb l'entorn.

 

En la iniciativa, que fa servir l'estructura d'un Programa d'Aprenentatge i Servei (APS), hi participen un grup d'alumnes de 4t d'ESO amb dificultats d'aprenentatge.

El projecte inclou estades en empreses, que l'alumnat realitza durant el primer i segon trimestre del curs escolar i estades en entitats socials del municipi i un projecte d'intercanvi amb gent gran que es realitzen durant el tercer trimestre. Aquest darrer projecte és l'anomenat Passa'm Memòria. A més a més, els alumnes realitzen un taller de teatre social amb ImpactaT Teatre.

Les entitats socials que col·laboren en el projecte són Plataforma d'Educació Social La Mina – Salesians Sant Jordi (en endavant PES La Mina – SSJ), A.J. BarnabitasAldeas Infantiles, Centre Obert Les Fades i Casal dels Infants. Aquestes entitats treballen amb infants amb necessitats socioeconòmiques del municipi i que acullen, a les tardes, a un o dos alumnes d'aquest grup de 4t d'ESO i també imparteixen un conjunt de sessions teòric-pràctiques sobre habilitats socials, personals i voluntariat.

El Passa'm Memòria es realitza al Punt Òmnia de la PES La Mina – SSJ, i té com a objectiu l'intercanvi socioeducatiu entre joves i gent gran de la ciutat.
L'Ajuntament de Sant Adrià fa el seguiment de l'alumnat, a través de la Regidoria d'Educació, i coordina el treball amb els avis i àvies a través del Servei de Benestar i Famílies.

Aquest curs ha sigut el segon any de vida del projecte Passa'm memòria. Han participat els alumnes de 4t A i entre 8 i 10 persones grans contactades i acompanyades des del Servei de dinamització de la gent gran de l'Ajuntament de Sant Adrià.

Un any més ha estat una experiència de treball intergeneracional molt emotiva, tant pels alumnes, la gent gran i tots els professionals implicats. La gent gran ha compartit la seva realitat, les seves inquietuds i els joves els han acompanyat en la generació de materials i gestió de documents, per poder acabar editant un dossier amb les històries de vida de cada persona. 

S'han fet 8 sessions en total, en cadascuna s'ha treballat a partir de diferents dinàmiques. S'ha treballat a partir d'objectes personals, de jocs tradicionals, de pasejades pel barri, etc. Aquí podeu veure algunes de les fotografies que recullen l'experiència. 


 

A final de curs els alumnes fan una cloenda amb totes les entitats, serveis i persones que han participat de l'Implicart. Preparen una obra de teatre, que han treballat amb ImpactaT Teatre durant el 3r trimestre i es fan passes de vídeos que recullen les seves experiències durant el curs.

Aquí podeu veure el vídeo que es va fer des del Passa'm Memòria, on gent gran i joves comparteixen la seva experiència.