Barcelona recupera la platja del Somorrostro

L’equip del  documental “Barraques, la ciutat oblidada”, que fou emès a TV3 i del que a desdelamina.net  ja us en parlarem aquí, començà una iniciativa ciutadana per tal de recuperar la memòria dels barris de barraques i els milers de persones que hi visqueren.

 somorrostro.jpg

Una de les primeres iniciatives i de la que també us informarem, fou la de recuperar el nom de Somorrostro per al tram de platja on abans hi havia hagut el barri de barraques conegut amb aquest nom. La proposta fou acceptada per la Ponència del Nomenclator i aprovada definitivament pel Consell Plenari de Ciutat Vella.

El passat 23 de Març es celebrà l’acte solemne en que es col·locaren les plaques que rebatejaren el tram de platja com a Platja del Somorrostro. Barri de barraques (c.1875 – 1966). Entre nombroses autoritats, en l’acte tingueren veu també, ex veïns i veïnes de la ciutat informal. Recordaren “el sevillano”, o els “barcos plataneros” procedents de Melilla que els portaren fins a Barcelona, de com la ciutat no estava preparada per acollir la forta onada migratoria de principis del segle XX, anècdotes de la vida entre les construccions informals i de com alguns foren a viure als barris del Besós i de La Mina després que Porcioles fes enderrocar les últimes 600 barraques del Somorrostro, no per deferència social, sinó perquè Franco havia de venir a Barcelona a presidir unes pràctiques navals.

somorrostro2.jpg

L’Ajuntament de Barcelona, té previst inaugurar properament 4 instal·lacions commemoratives més per tal de recordar altres barris informals, per no oblidar els prop de 100.000 veïns que es calcula que visqueren en aquest barris, fins avui estigmatitzats.

Per a saber més de l’acte i dels veïns i veïnes que parlaren a l’article publicat pel Consorci del barri de La Mina al seu web i l’escrit per en Jordi Subirana al quadern en català del diari Público del 24 de Març

Fotos realitzades per Josep Mulet i publicades per la CONFACV al seu Facebook