“Cal recuperar utopies i sommiar quin barri de La Mina volem”

D'ençà que va fer el parlament de l'acte institucional del 11 de setembre a l'ajuntament de la ciutat, a en Josep Maria Montferrer li plouen les entrevistes.

La darrera li han fet al Diari de Sant Adrià i en Josep Maria, president de l'Arxiu Històric del barri, fa tot un seguit de reflexions sobre el paper que ha tingut el teixit social al llarg de la història (des de la fita del 11 de setembre de 1714 i la Renaixença fins a temps més recents) per a fer front a moments de dificultat com els que ara ens toquen viure.

El nostre veí historiador, anima a la ciutadania a recuperar el seu protagonisme en la construcció dels imaginaris col·lectius. En Josep Maria, ens parla de la seva "fe en la humanitat i en els barris" per a que tots junts poguem fer front a les dificultats per que sinó ho fem així,  preveu que "amb la que ens està caient ens deixarà amb el cul a l’aire a tots"

Tampoc s'oblida del paper de la classe política en aquesta construcció col·lectiva  i reivindica la figura del polític que promou la democracia participativa, en contraposició d'aquells que "han perdut la ètica". En aquesta mateixa línia, reclama  transparència en el processos i pressupostos públics que es gestionen des de les administracions, per a que tothom pugui saber quines son les prioritats de la inversió social i en que s'acaben gastant els diners.

També afirma i sosté que "Un nou Sant Adrià és possible", i és per a imaginar-lo que ens diu que cal recuperar utopies i tornar a pensar, per exemple, quina és La Mina que volem, com ja fa uns anys es va fer i que en els darrers ha perdut embrenzida doncs segons diu, el teixit social ha estat comprat pels talonaris; uns talonaris que ara ja s'han acabat i amb ells la cultura de la subvenció. En Josep Maria anima a recuperar arrels i valors adaptats als temps

Per acabar la entrevista, en Josep Maria ens te preparada un sorpresa i anuncia la propera presentació del seu tercer llibre a la XXII Setmana Cultural de La Mina; un llibre que estarà farcit de "fotos increïbles" i que estarà dividit en dues parts: la primera, on es fa una lectura històrica de Sant Adrià des de la mirada del marge dret, i una segona, que ens parlarà de la història de la Mina rural.

Pots llegir l'entrevista sencera a la web del Diari de Sant Adrià.

La imatge està extreta de la mateixa entrevista a el Diari de Sant Adrià