El Consorci reorienta i amplia el projecte dedicat a les comunitats de veïns d’escala

El projecte de suport a les comunitats d'escala, engegat pel Consorci del barri de La Mina ara fa 13 anys, es reorienta per a posar el seu focus en el bloc del carrer Venus. Ara, el projecte es coneixerà com "Projecte de suport i assessorament a les juntes d'escala, mediació de conflictes comunitaris i intervenció en el bloc del carrer Venus"

Al barri hi ha 2.721 habitatges distribuïts en 126 escales. D'aquestes 72 es troben a La Mina Vella i 54 a La Mina Nova. En aquestes darreres, cada escala dóna accés a 40 habitatges (40 famílies) però destaca sobre totes elles les 6 escales del bloc del carrer Venus (a la fotografia) que donen accés a 244 habitatges i es sobre aquest bloc que el projecte concentrarà bona part dels seus esforços, donat que està afectat per les obres previstes en el Pla de Transformació (inicialment un enderroc de tot el bloc que finalment sembla que no és durà a terme)

 

Fa 13 anys el projecte atenia 126 escales a les que ara s'hi sumen les 4 escales dels nous pisos de les families reallotjades dels blocs dels carrers Mart i Venus. La nova fase que comença ara, s'ha iniciat amb una procés de prospecció escala per escala, que ha permés identificar-ne 10 que necessiten una alta supervisió i assessorament puntuals per a la organització de la comunitat.

Edificio Venus (octubre 2011)

 

Objectius del Projecte

 

L'objectiu principal del projecte és el de contribuïr a la cohesió de la comunitat de veïns de l'escala, entenen que la cohesió en aquest entorn més proper incidirà en la millora de la cohesió social del barri. Per dur aquest objectiu a terme el projecte es centra en desenvolupar hàbits cívics entre els veïns, en ajudar en la organització dels espais comuns, en la millora de la convivència, en el foment de l'organització veïnal a nivell d'escala i en l'acompanyament per a la resolució, cada vegada de forma més autònoma, dels conflictes de convivència que puguin aparèixer.

Per assolir-ho, el projecte posa en pràctica processos educatius d'acompanyament i assessorament a veïnes i veïns per a la gestió de la seva comunitat

 

El segon objectiu del projecte és el de fomentar la corresponsabilitat entre veïns. D'aquesta forma, la nova fase del projecte fa una evolució d'un model d'intermediació (on un agent del projecte mediava entre les parts) cap un model més autònom, constituït a partir dels Espais de Convivència, que son espais neutrals de reunió de les parts en conflicte amb l'acompanyament d'altres agents com la presidència d'escala i familiars de les parts.

Aquest objectiu de foment de la corresponsabilitat va recolzat per un Programa d'acompanyament als nous veïns, que coordina a través del Pla Besós i les presidencies d'escala, les arribades de nous vinguts al barri

 

 

El treball amb el veinat del bloc del carrer Venus

 

El projecte es planteja una intervenció integral en les 6 escales d'aquest bloc que comença per un diagnòstic social de cada escala que cerca detectar les necessitats de cada comunitat i identificar possibles col·laboracions de veïnes i veïns en aquest procés que vol anar cap a l'autogestió, aportant a aquestes persones eines i estratègies per a que puguin constituïr estructures autònomes de gestió de la seva comunitat de veïns.

Amb això es vol treballar la "democracia d'escala". Democracia de petit format que cerca l'exercici del consens en la resolució dels temes que afecten la comunitat de venes i veïns.

Els principals conflictes que han d'afrontar aquestes comunitats son les afectacions per humitats entre pisos que normalment no tenen contractades assegurances (el projecte vol fer-ne més habitual la contractació) i la neteja dels espais comuns, sempre feta per persones que viuen a l 'escala i remunerada per la resta de la comunitat, pràctica que en els darrers temps ha costat de mantenir per els impagaments de quotes i la competència pel lloc de treball

Edificio Venus (octubre 2011)

 

El treball amb el veïns més joves

 

Una darrera aposta del programa és la d'engegar una campanya per a cercar la implicació dels joves en la gestió de les comunitats d'escala. Aquesta és una inciativa que es durà a terme des de l'Espai Jove, també del Consorci, mirant d'acostar els llenguatges i codis als de la gent més jove que viu al barri

 

 

 

Podeu ampiar la informació llegint l'article original publicat a la web del Consorci de La Mina

 

La foto de portada és de hom26 i es pot veure en la seva galeria de flickr