El futur de les tres Xemeneies

Des de fa ja molt de temps, el debat sobre el futur de les Tres Xemeneies de Sant Adrià, és molt present entre tots els ciutadans de la ciutat.

 

En els darrers mesos però, hi ha hagut canvis substancials en aquest procés. Com ja vam publicar en un article anterior, els veïns i veïnes organitzats a través de la Plataforma per la conservació de les tres xemeneies de Sant Adrià, reivindicaven la conservació d'aquestes com a patrimoni industrial de la ciutat i la necessitat de donar-li un ús com a equipament públic. Alhora es parlava de garantir l'ús social i públic de la que podria ser la nova àrea central de la regió metropolitana.

Endesa, empresa propietària de la instal·lació, durant l'any 2012, va demanar una llicència d'enderrocament de les tres xemeneies, però a l'abril d'aquest any, des del ple municipal de l'Ajuntament de Sant Adrià es va aprovar declarar-la bé cultural d'interès local. La Diputació de Barcelona va donar suport a aquesta iniciativa: "És una construcció singular, original i única des del punt de vista estructural. És un dels edificis més alts de Catalunya i d'Espanya (200 metres d'altura)".

Aquest fet va permetre aturar l'ordre d'enderrocament a l'espera d'una resolució judicial, que declarés L'edifici com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Durant aquest procés Endesa no pot tirar endavant cap actuació sense permís.

 

Davant d'aquesta situació Endesa fa un gir de 180º a la situació, cedint les tres xemeneies i la nau de ­turbines de l'antiga central tèrmica de forma "gratuïta" a l'Ajuntament de Sant Adrià. Aquesta gratuïtat comporta que l'Ajuntament es faci càrrec del seu manteniment, uns 500.000 euros anuals comptant amb les despeses de manteniment de la infraestructura i la il·luminació d'aquesta.

Caldrà veure doncs si l'Ajuntament accepta o no aquesta donació, i quin pla de futur preveu per aquesta zona de la ciutat.

Per a més informació podeu consultar aquest recull d'articles de diferents mitjans, que han anat fent el seguiment de tot el procés:

 

> Territori :: Transformació urbana de la central tèrmica

> El País :: Sant Adrià avanza en la protección de las Tres Chimeneas

> El Periódico :: Sant Adrià blinda la conservación de las tres chimeneas

> La Vanguardia :: Endesa cede las tres chimeneas a Sant Adrià

> El País :: Endesa cede las Tres Chimeneas a Sant Adrià y pide que las mantenga

> Diari Ara :: Tres xemeneies: regal incòmode a Sant Adrià