Eleccions Municipals SAB 2015 :: Resultats i anàlisis

Les eleccions municipals del passat 24 de maig a Sant Adrià han deixat un escenari molt fragmentat, amb la presència de 8 partits i on caldrà buscar acords a vàries bandes per formar govern i gestionar la ciutat. Quatre noves forces polítiques han entrat al consistori, i les que ja hi havia han perdut vots en més o menys mesura. Els aires de canvis de la "nova política" sembla que també han arribat a Sant Adrià.

Font: Nació Digital [www.naciodigital.cat/latorredelpalau/municipals2015/municipi/0813194]

 

La primera bona notícia que ens deixava la jornada electoral del 24 de maig era un augment significatiu de la participació a Sant Adrià de Besòs, augmentant 4 punts i situant-se pràcticament en el 50%, si bé encara per sota de municipis veïns com Badalona (57%) i Santa Coloma de Gramenet (54%).

Joan Callau (PSC) guanyava les eleccions al nostre municipi amb 3.481 vots i un 27,6% dels sufragis, si bé molt lluny dels resultats de 2011 (5.056 vots, 45,7%), acusant el relleu a l'alcaldia fet a mig mandat, així com la sortida del grup municipal de 4 regidores encapçalades per Isabel Marcuello a principis de 2015.

En segona posició se situava la candidatura de Ciutadans, que entrava per primera vegada al consistori amb 1.661 vots i un 13,2%, arrabassant força vots tant al PSC com al PP, que passava dels 4 regidors obtinguts el 2011 (1.815 vots, 16,3%) a només 2 representants aquest 2015 (1.013 vots, 8%).

Amb uns resultats molt similars, Sant Adrià en Comú també entrava amb força a l'Ajuntament, amb 1.631 vots i 12,9% situant-se com a tercera força i imitant els bons resultats obtinguts per Barcelona En Comú (1a força), Som Gramenet (2a força) i Guanyem Badalona (2a força).

Per la seva banda, Esquerra Republicana de Catalunya entrava finalment al ple després d'haver-se quedat a les portes el 2007 i el 2011. Ho feia amb 2 regidors, amb 1.094 vots i un 8,7%, esgarrapant força vots a CiU, que veia com perdia un dels dos regidors que tenia, passant del 9,4% al 5,7%.

També obtenia dos regidors Moviment d'Esquerres, amb 1.114 vots i un 8,8%. Finalment, com ha passat a la majoria d'ajuntaments catalans, el partit xenòfob Plataforma per Catalunya desapareixia del consistori en no arribar el 5% dels vots.

Podeu consultar els resultats en detall a Nació Digital així com llegir altres cròniques dels resultats a Diari de Sant Adrià, Àrea Besòs o El Punt Avui.

Pel què fa al repartiment territorial dels suports electorals, el PSC encapçala el vot en tots 6 barris de Sant Adrià (Sant Adrià Nord, Sant Joan Baptista, Besòs, La Mina, Verneda, La Catalana). Si ens fixem en els quatre primers barris, els més poblats, veiem que Ciutadans és segona força en tots ells excepte a la Mina, on aquest segon lloc l'ocupa Sant Adrià en Comú. També és a la Mina on Moviment d'Esquerres obté un dels seus millors resultats, amb un 11,3% dels vots i ocupant el tercer lloc com a llista més votada. Altra vegada, lamentar l'alt índex d'abstenció del barri de la Mina, amb més d'un 64% de persones que no van anar a votar el 24 de maig.

Us enllacem un parell més de valoracions dels resultats a càrrec d'Àrea Besòs i el Diari de Sant Adrià

En clau de procés sobiranista, Sant Adrià de Besòs té un dels plens menys partidaris del dret a decidir de tot el país. Apart dels regidors/es d'ERC i CiU, partits impulsors del procés, és una incògnita saber quina postura prendran els representants de Sant Adrià en Comú i de MES quan el ple es posicioni sobre assumptes relacionats amb el procés.

Finalment, si ens fixem en aspectes de gènere, constatem com l'obligació que tenen els partits per tal que almenys un 40% dels llocs de les llistes electoral siguin ocupats per dones, no obté un reflex en la composició del ple municipal. Consultant el llistat de regidors i regidores publicat per El Punt Avui, veiem com només compta amb 5 regidores d'un total de 21 llocs, per sota del 25%.

Queda doncs un panorama molt obert de cara al ple d'investidura, el proper dissabte 13 de juny, així com de cara a la composició d'un futur govern municipal.