Els equips locals de La Mina triomfen en la competició estatal de robòtica VEX al campus de la UPC

  • Categoria de l'entrada:Educació

El cap de setmana del 4 i 5 de març es va celebrar al campus de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la UPC, situat a la zona litoral del barri de La Mina, una nova edició del campionat estatal de la ‘Vex Robotics Competition’. En total, repartits en tres categories, hi van participar 39 equips de diferents territoris de l’estat espanyol que van competir amb els seus robots per aconseguir els diversos premis en joc.

VEX-Spain-2023-UPC-EEBE

Van ser dues jornades d’activitat intensa a l’edifici A del campus, ocupant bona part de les seves instal·lacions, com la biblioteca, el ‘hall’ d’entrada o la sala d’actes, que va acollir les emocionants partides finals de les categories IQ i V5.

Precisament en la categoria IQ, pensada per a estudiants de primària i secundària, va ser on van participar fins a quatre equips del municipi de Sant Adrià de Besòs (sent tres d’ells del barri de La Mina). Van ser els equips de l’Institut Manuel Vázquez Montalbán, de l’Institut Escola La Mina, del Casal dels Infants Racó de La Mina i de la Plataforma d’Educació Social de Salesians La Mina.

Tot un rècord de participació local gràcies, en bona part, al programa social liderat per la Fundació b_TEC i la mateixa UPC, que anima a les diferents entitats i projectes del territori a promoure equips de robòtica educativa.

VEX-Spain-2023-UPC-EEBE

Una programa que enguany no hagués pogut tenir millor resultat, atès que l’equip de Salesians La Mina va obtenir els trofeus al millor equip en les dues categories en competició: la categoria ‘Skills’ i la categoria ‘Teamworks’. Alhora, l’equip de l’Institut Manuel Vázquez Montalbán es va endur el premi ‘Pla Social’, que va entregar l’alcaldessa Filo Cañete Carrillo.

Durant l’esdeveniment l’alcaldessa també va posar en valor el fet que el municipi acollís la final estatal de la ‘VEX Robotics Competition’, destacant el gran ambient de l’esdeveniment i la participació dels quatre equips locals, així com els bons resultats aconseguits: “Els quatre equips de Sant Adrià ho han fet molt bé, i vull felicitar especialment l’equip guanyador pel seu resultat increïble”.

VEX-Spain-2023-UPC-EEBE

VEX-Spain-2023-UPC-EEBE

VEX-Spain-2023-UPC-EEBE

L’equip de Salesians La Mina és el resultat de la col·laboració entre l’Aula d’Estudi i el Punt Òmnia de l’entitat, que ja fa anys que aposta per la robòtica educativa com a eina per introduir als infants al món tecnològic i de la programació. Format per sis infants de primària del barri amb l’acompanyament de dos estudiants voluntaris del campus, ja al setembre van començar a preparar el robot pensant específicament en les característiques de la competició.

Més endavant, amb la col·laboració de PUCRA (associació de robòtica d’estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya), l’equip va poder visitar setmanalment les instal·lacions del campus per entrenar al terreny de joc oficial. Això els va permetre guanyar confiança en el maneig del robot, així com perfeccionar i optimitzar el seu disseny setmana rere setmana.

VEX-Spain-2023-UPC-EEBE

Una victòria molt compartida i celebrada, resultat d’un clar esforç col·lectiu que cal remarcar. En la memòria de totes les participants en la competició quedaran els nervis passats, els bons moments compartits i la sort d’haver pogut compartir experiències en un esdeveniment que els ha permès endinsar-se una mica més en les noves tecnologies.

VEX-Spain-2023-UPC-EEBE