Els irregulars de La Mina :: EDUCACIÓ EMOCIONAL

Aquest curs i en col·laboració amb l'Institut Fòrum hem començat l'experiència d'aprenentatge i servei al desdelamina.net amb un projecte entorn al periodisme ciutadà com a servei comunitari al barri.

Avui la Sadia, alumne de 4rt d'ESO ens publica el seu article entorn l'Educació Emocional.

 

Durant un parell de setmanes la Sadia ha estat investigant i posteriorment redactant l'article que us presenta a continuació. Podeu veure l'article sencer sobre els Irregulars de La Mina a la nostre web.

 

L'Educació Emocional

Aquest tema tracta sobre l'educació emocional que és una eina que ens ajuda a dur a terme la nostra vida i és una manera de saber gestionar les emocions que tenim.

Fem servir l'educació emocional dia a dia, en tots els moments, encara que no ens donéssim conte, però el fet de fer-la servir es molt nou. És un medi per la millora de la nostra vida quotidiana, tan pels petits com pels grans.

L'objectiu de l'educació emocional és el desenvolupament de competències emocionals com per exemple: consciència emocional: és la capacitat per prendre consciència de les pròpies emocions i de les altres, regulació emocional: és la capacitat per manejar les emocions de forma apropiada, intel·ligència interpersonal: el coneixement de les pròpies emocions, la capacitat de controlar les emocions, adequant-se el moment. La capacitat de motivar-se a un mateix capacitat de sentir, entendre i controlar, habilitats de vida i benestar.

 

 

Per enriquir encara més aquesta informació vaig fer una entrevista a una professora de educació infantil que treballa amb nens de tres a sis anys.

És diu Mireia Miralles i li agrada molt el seu treball. M'ho va explicar que la seva generació ha estat sense educació emocional però eren igual de feliços que ara perquè l'emoció en si no evoluciona però la manera de fer-la servir ha evolucionat molt com per exemple, abans deien no ploris quan estaves trist quan realment el que necessitaves era plorar però ara és tot el contrari.

També em va dir que a la generació d'ara els hi costa més gestionar les emocions per això ara s'estan descobrint molt més estratègies per controlar.

 

 

Aquí us deixo un resum del més destacat de l'entrevista.

 

Què és per a tu l'educació emocional?

L'educació emocional per a mi és una eina que m'ajuda a dur a terme la meva feina, és la manera de fer que els nens que tenen unes emocions que el tenim tots, sàpiguen a poc a poc vagin aprenent a gestionar-les.

 

Com seria la nostra vida sense l'educació emocional?

La nostra infància ha estat sense educació emocional, la meva generació, realment és alguna cosa bastant nova i s'està encara descobrint molt. Avui en dia es fa servir cada dia més però l'educació que em rebut els/la generació vuitanta és sense educació emocional, sense emocions no, perquè els emocions ho tenim. És molt nova en fet de fer-la servir.

Sense donar-nos conte ho fem servir. A la generació d'ara els hi costa més controlar els emocions. Hi ha més coses per buscar el ioga tor el espiritual per descobrir emocions, lo de dintre.

 

Què és la primera cosa que et ve al cap quan penses en l'educació emocional?

Sobretot les emocions en sí: com la tristesa, l'alegria, les bàsiques. El primer que em ve al cap es una baralla, moments de molta alegria i de tensió.

 

Podries dir algunes estratègies per afrontar els moments de desconfiança?

La comunicació és bàsica, desconfiem quan no coneixem a una persona o quan amb una persona no hi ha comunicació. Treballar-te a un mateix (autoestima).

 

Per a mi l'educació emocional és un medi per la millora de nostra vida quotidiana, tan pels petits com pels grans. Penses igual?

Sí, penso igual.

 

Evolució d'emocions…

Les emocions són allò que no pots controlar, 'algo' innat,. L'emoció en si no evoluciona.

El que si que ha evolucionat la manera de gestionar aquestes emocions. Per exemple: quan abans ploraves es deien no ploris quan realment el que necessites es plorar, però ara es tot el contrari.

 

Com has tingut tanta experiència en això? T'agrada la teva feina?

Amb l'arrel de la meva feina, l'edat que porto amb nens, treballo molt amb ell això. I m'agrada molt el meu treball.

 

 

Conclusions personals

Com a conclusió, després d'haver sabut tot el concepte de l'educació emocional crec que la vida no tendria sentit sense emocions. Tenim resultats molt bons amb l'educació emocional així doncs, podríem treballar-lo com una assignatura més a les matèries ordinàries. Podríem millorar molt la vida si haguéssim practicat les competències de l'educació emocional des que érem petits. Peró es igual ara ja tenim recursos suficients, els hem d'aprofitar, podem millorar el nostre futur.

 

Aquí us deixo amb algunes eines i experiencies que vaig consultar durant la creació de l'article:

Per treballar amb infants:

> Recursos per a treballar l'educació emocional amb els infants (Xarxanet.org)

> Educació Emocional (Rafel Bisquerra)

Per a treballar les habilitats socials:

> Eïnes per treballar les habilitats socials (Xarxanet.org)

Experiencia Escola Sadako:

Aprenem a reconèixer i a gestionar les emocions