Entrevista a Jorge L. Tizón, referent dels Serveis de Salut Mental de La Mina

Jorge L. Tizón és un prestigiós psiquiatre que va treballar als Serveis de Salut Mental del barri de La Mina durant la dècada dels 80 i dels 90. El seu innovador enfocament comunitari fou reconegut amb diversos premis. El periodista Jaume Barberà l'entrevista per parlar d'aquest i altres temes en el capítol "Empastillats" del programa "Retrats" de Televisió de Catalunya.

L'entrevista es realitza en part a la Rambla Camarón de Sant Adrià de Besòs i se centra en la visió crítica que Jorge L. Tizón té sobre el fet que en l'actualitat els trastorns mentals es volen tractar només amb medicaments, obviant així la importància que pot tenir la comunitat en el tractament.

Aquest excés de consum de medicaments, on l'Estat espanyol se situa en les primeres posicions a nivell mundial, ve motivat en gran part pels interessos de les empreses farmacèutiques. El fet que hi hagi una sobrediagnosi de trastorns com la depressió també contribueix a aquest negoci a escala mundial. De la mateixa manera, els darrers anys estem assistint a una preocupant medicalització dels infants. A Catalunya, un 5% ja ho estan. Altra vegada podem parlar d'un excés de diagnosticació, amb trastorns que "estan de moda" com el TDAH.

Davant d'aquest enfocament mercantilista i estigmatitzador, Tizón proposa centrar-se en com es relacionen les persones, treballant els trastorns des del punt de vista comunitari, com ell i el seu equip van posar en pràctica durant els 18 anys que va formar part dels equips de salut mental del barri de la Mina. Durant aquells anys, un 25% de la població del barri va passar pels Serveis de Salut Mental. En aquell moment, es va optar per no medicalitzar la població, sinó per fomentar les activitats comunitàries, aprofitant així l'actitud vital i les ganes de viure que sempre hi ha hagut al barri.

Malauradament, però, gran part d'aquest bagatge va ser desballestat l'octubre de 2013 a causa d'interessos econòmics i del repartiment del "pastís" de la salut mental a l'àrea de Barcelona.

Us convidem a veure l'entrevista sencera.