Govern Obert a Badalona, i a Sant Adrià?

Què passa quan els principis llibertaris de la il.lustració s‘ajunten amb els promulgats pel moviment del Programari de Codi Obert en el context de la societat de la Informació i Internet?

Doncs que surten teories com les del Govern obert o les de l’Open Data. I preguntareu, què és això?

 Govern Obert a Badalona, i a Sant Adrià?

La doctrina política del govern obert demana què els temes de govern i administració pública siguin el màxim oberts possibles per tal d’afavorir una major transparència, regulació i participació ciutadana. Això implica l’Open Data (dades obertes en anglès) una filosofia que pretén “alliberar” de restriccions de drets d’autor, de patents,… les dades produïdes pels organismes públics per tal de que siguin fàcilment accessibles pels seus ciutadans.

Avui en dia, a països com Finlàndia, les despeses de l’administració són d’accés públic, a més de les compres i els llistats de proveïdors. En el seu primer dia a l’oficina, el president Obama firmà la Memorandum on Transparency and Open Government, i aquest any el NY Times elaborà aquest gràfic amb la proposta pels pressupostos federals del 2011. I últimament el Govern de Navarra ha obert l’Open Data Navarra

I sense anar tan lluny, l’Ajuntament de Badalona s’ha proposat com a objectiu per a aquest any 2011 aplicar els principis de transparència del govern obert i alliberar dades del sistema informàtic del consistori per al seu ús en webs ciutadanes o professionals. Potser animats per la Directiva Govern Local Obert que ha promogut la Unió Europea, a Badalona ja han alliberat:

Actuacions Guardia Urbana
Barris, districtes i codis postals
Badalona en directe
Estat platges Badalona
Geoportal urbanístic
Manteniment Medi Ambient
El nou portal en dades
Resultats electorals
Retribucions membres Corporació
Manteniment de la Via Pública

Però, no és “ oro todo lo que reluce”. Com molt bé ens avisa la Gema Galdón en el seu bloc del diari Público, “Civismos Incívicos”en que es fa ressó dels perills que els cada vegada més populars mapes de dades geolocalitzades poden comportar: “los hechos NO son sagrados” i “Porque para generar alarma y confirmar prejuicios (que es lo que hacen los malos mapas) no es necesario pagar a empresas de software –ya hay mucho voluntario suelto.”

Estem esperant quant l’Ajuntament Sant Adrià s’apuntarà a aquesta onada de transparència.