Inauguració de l’exposició Dies de tinta i de pólvora sobre l’obra d’Helios Gómez


[Foto: Detall del frontal de la cel·la]

El testimoni històric de l’obra artística d’Helios Gómez (Sevilla 1905-Barcelona1956) serà recollit en una exposició titulada Dies de tinta i de pólvora, que obrirà les seves portes al públic a les 19 hores del dimarts 15 d’abril a la Sala d’Actes de l’IES Barri Besòs (C/ Josep Pla, 40 08019 Barcelona).

Gitano i anarquista d’arrel, pintor i poeta de vocació internacionalista, la vida d’aquest artista polític s’erigeix avui dia com a paradigma de la repressió que els règims dictatorials han exercit sobre la lliure expressió de les cultures i de les arts. La seva militància política i els seus dibuixos de denúncia social van suposar-li l’exili durant la dictadura de Primo de Rivera, així com la presó durant el franquisme.

El fresc Capella Gitana, pintat el 1950 a les parets d’una cel·la de la presó Model, ha estat reivindicat com a patrimoni de la ciutat.

L’acte d’inauguració comptarà amb la presència de Gabriel Gómez, fill de l’artista i president de l’Associació Cultural Helios Gómez. L’exposició romandrà oberta fins el 27 d’abril, i es complementarà amb un cicle de conferències sobre la repressió franquista en el món de l’art i de la cultura, i sobre el paper de la presó Model durant la dictadura. La mostra també comptarà amb el passi de dos documentals sobre els moviments obrers que Helios Gómez va viure durant la seva estada a Bèlgica a finals dels anys 20.

L’exposició és la primera de les activitats organitzades per l’Associació de Cultura Social de la Ribera del Besòs i per l’IES Barri Besòs en el marc de l’obertura al públic de la Biblioteca Social Josep María Huertas Clavería, el proper 24 d’abril.

Per més informació sobre l’exposició i sobre el programa d’activitats:
Ampa IES Barri Besòs Romà

tel. 646073999
www.forumriberabesos.net

La foto ha estat extreta de la página web http://www.heliosgomez.org/