Inaugurada amb èxit l’exposició sobre l’“I ♡ La Mina”

Dissabte passat es va inaugurar amb èxit a la Biblioteca Font de La Mina l’exposició “I ♡ La Mina”, que en el marc del festival DocField vol visualitzar i alhora enfortir el sentiment d’estima per aquest barri mitjançant un recull d’elements visuals documentals. L’acte va comptar amb l’assistència d’una trentena de persones.

Parlaments

Passaven pocs minuts de les 12.00 h quan en David Picó, dinamitzador de desdelamina.net, va donar inici a l’acte d’inauguració d’aquesta modesta però entranyable exposició. Montserrat Espuga, directora de la Biblioteca, va obrir l’acte agraint el fet d’haver pensat en aquest espai per acollir l’exposició, i destacant la vessant social i comunitària del portal desdelamina.net, sempre amb vocació d’obertura al barri i sorprenent amb activitats de tipus molt diferents. 

A continuació n’agafava el relleu Juanma Cabrera, director de la Plataforma d’Educació Social La Mina de Salesians Sant Jordi. El flamant director de l’entitat que tira endavant el desdelamina.net va posar de relleu que aquest projecte de portal web comunitari és, per ell, el projecte més singular dels que formen part de la seva entitat, ofereix una mirada diferent del barri i és dinamitzador de nous projectes, com és el cas de la present exposició. 

Detall exposició

Isma Monfort, comissari de l’exposició, va prendre el torn de paraula per agrair l’assistència a la trentena de persones que omplien aquest petit espai de la biblioteca, i per explicar el perquè de l’exposició. L’‘I Love La Mina’, com a concepte i sota la forma concreta de petit adhesiu repartit al barri, vol compartir i constatar públicament aspectes i sentiments positius sobre un barri ple de diferents capes, vivències i estigmes. I l’exposició vol fer visible les repercussions que han tingut al llarg del temps les diferents accions vinculades a aquest concepte, que han fet visible l’estima per un territori tan estigmatitzat i marcat a l’imaginari col·lectiu com el del barri de La Mina. 

Isma Monfort

David Picó, tot seguit, va destacar justament el paper d’Isma Monfort com a catalitzador d’aquest tipus de projectes singulars. L’Isma ha aportat una mirada nova al desdelamina.net quan des del primer dia ha volgut captar la realitat que genera aquest projecte comunitari, la feina que fan els seus tècnics i col·laboradors, enlloc de voler generalitzar amb la realitat sovint estigmatitzada del barri: “L’Isma gravava com gravàvem, no pas allò que estava passant directament”.

Finalment, tancant els parlaments, Jordi Lafon feia una breu explicació de l’origen de l’“I ♡ La Mina”, que va sorgir dels participants del taller Espais Zombis organitzat per IDENSITAT el 2015. Aquesta entitat, a més, ha tornat a col·laborar aportant una nova remesa d’enganxines i la cessió de material d’una exposició seva anterior.

Audiovisual

L’acte es va tancar amb la visualització conjunta de l’audiovisual (també accessible a Youtube) que forma part de l’exposició i un refrigeri per a totes les persones assistents. En podeu veure la resta del recull fotogràfic aquí.

Per qui no hi pogués anar, l’exposició seguirà oberta fins al dia 7 de desembre. Es pot visitar en l’horari d’obertura de la biblioteca Font de La Mina (c. Ponent, 21-25), que és de dilluns a divendres a la tarda (de 15.30 a 20.30 h) i dimecres, dijous i dissabte al matí (10.00 a 13.30 h).

Foto de grup

L’exposició compta amb tres espais:

a. Recull fotogràfic i gràfic sobre el treball en el territori a partir de la proposta ‘I ♡ La Mina’ per millorar l’autoestima dels seus habitants mitjançant accions en positiu i que aporten valor al barri sense negar les seves dificultats i característiques.

b. Selecció d’imatges a Instagram a partir del hashtag ‘I ♡ La Mina’ i geolocalitzacions del barri i de l’entorn més proper. Es representa així a tothom qui té algun tipus de relació amb el barri a compartir la seva experiència i que els genera sentiment de pertinença.

c. Treball videogràfic recollint testimonis dels creadors i organitzadors de la campanya original d’‘I ♡ La Mina’, així com dels habitants del barri.

Aquesta exposició ha estat possible gràcies a les col·laboracions de Salesians Sant Jordi – PES La Mina, Isma Monfort, Carol Rodriguez, Ester Molera, Jordi Lafon, IDENSITAT, Cooperativa Tres Cadires i Biblioteca Font de La Mina.

A més aquesta exposició forma part de DOCfield Barcelona (Festival de Fotografia Documental) i podeu trobar més informació a: www.docfieldbarcelona.org