La Fiscalia de Medi Ambient denuncia la incineradora de residus de Sant Adrià

  • Categoria de l'entrada:Societat

La Fiscalia de Medi Ambient ha denunciat els responsables de la incineradora de residus que gestiona l’empresa Tersa a Sant Adrià de Besòs. Després de les advertències de les entitats mediambientals del territori, una investigació apunta que la planta hauria emès gasos contaminants que suposen un risc molt greu per al medi ambient i les persones de l’entorn.

La coordinadora veïnal metropolitana Airenet ens informava recentment de la seva lluita per demostrar el mal funcionament de la incineradora de residus de Sant Adrià de Besòs. L’any 2018 denunciava la incineradora davant la Fiscalia de Medi Ambient per pràctiques irregulars que provocaven nivells molt elevats de gasos contaminants, especialment furans i dioxines. Arran d’aquesta denúncia, la Fiscalia de Medi Ambient obria una investigació per comprovar-ho.

Ara, la Fiscalia acusa els responsables de la Tersa, empresa gestora de la incineradora, per un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. Entre el 2015 i el 2019, la Tersa hauria ocasionat diferents episodis de combustió irregular que haurien comportat l’emissió de gasos contaminants en concentracions superiors a les permeses. La investigació conclou que el president i el cap d’explotació de la incineradora “haurien estat fent i/o tolerant conscientment” pràctiques “contràries a la normativa ambiental aplicable”.

Segons la normativa, els residus s’haurien d’incinerar a 850º durant dos segons com a mínim. Però la investigació conclou que l’empresa no estava fent un control adient de la temperatura i que entre els anys 2015 i 2019 en “nombroses ocasions” les temperatures de combustió van ser inferiors als 850 graus. En aquest sentit, la Fiscalia recorda que “l’incorrecte funcionament de la incineradora suposa un greu risc pel medi ambient i per a la salut de les persones“. 

El fiscal demana en la denúncia poder allargar la fase d’instrucció un màxim de divuit mesos per poder recavar més proves i indicis d’aquestes irregularitats.