La Mina com a plató: creacions fetes a casa

  • Categoria de l'entrada:Cultura

Sabem que ningú millor que nosaltres, qui vivim i treballem al barri de La Mina, podem explicar allò que som i allò que fem. I això de comunicar, a la nostra comunitat, no se li dóna gens malament. A “La Mina com a plató” avui compartim un especial sobre creacions audiovisuals fetes a casa.

Fa unes setmanes, el barri era notícia perquè els nostres joves havien escrit i recitat un rap en català. La cançó “Fills de La Mina” neixia per reivindicar l’estima cap a la nostra comunitat, i aviat va saltar als mitjans de comunicació com una bona arma per combatre els prejudicis i els estigmes.

La peça, impulsada per la Plataforma per la Llengua, va ser escrita per joves de Salesians La Mina i l’Espai Jove La Mina, dues entitats del nostre barri, amb l’acompanyament dels artistes Nel·lo C i Rafalito Salazar. Una mostra de creativitat i d’amor propi:

Precisament sobre això, sobre estima, orgull de barri i treball educatiu, han aprofundit els nens i nenes del Casal Infantil de La Mina en diverses ocasions. Recentment, ho feien demostrant la seva bona actitud durant el confinament per la Covid-19, i fa uns mesos, defensant el dret dels infants a través d’un videoclip ple d’art, colors i imaginació. Però fa anys que hi treballen en temes com la sensibilització sobre la història i la cultura del poble gitano, el dret al joc o la pau. Nosaltres us animem a fer un cop d’ull als seus vídeos a través del seu canal de Youtube!

També d’infants i transformació social ens parlen algunes intervencions educomunicatives fetes des de Salesians La Mina. Sovint, a través del Punt Òmnia, el Centre Obert i des del mateix desdelamina.net. És el cas del vídeo pel 8M l’any 2019 o el vídeo “Preguntes al futur o futura alcaldessa de Sant Adrià”. Però hi ha moltes més propostes que podeu mirar a través del nostre canal de Youtube i el del Punt Òmnia PES La Mina.

La política ha estat també una excusa per reivindicar des de la nostra vessant més creativa. Daniela Ortiz i Xose Quiroga ens regalaven al novembre del 2010 unes imatges a mode de reflexió prèvies a les eleccions al Parlament català.

Més recentment, al maig del 2019, els més petits no eren els únics que preguntaven al futur o futura alcaldessa de Sant Adrià. També ho feia el veïnatge i la comunitat associativa a través de l’especial sobre eleccions municipals que vam promoure des del nostre canal.

I si parlem de lluita i de poder popular, hem de parlar d’Objectiu Venus. El vídeo de la campanya va fer un resum de la història de l’edifici Venus i mostra un dels grans conflictes no resolts del nostre barri:

“La Mina com a plató” inclou moltes mirades i moltes perspectives. Nosaltres anirem abordant-ne algunes al llarg del mes de juliol però estarem encantades de rebre les vostres idees. Així que si trobeu un vídeo a la xarxa on el nostre barri faci d’escenari, ens el podeu fer arribar per incloure’l en aquest especial d’estiu!