La relació entre la UPC i el barri, sota el punt de mira

El diari La Vanguardia reflexiona a través d'un article sobre les col·laboracions educatives que el Campus Diagonal Besòs ha posat en marxa al barri. "La UPC i La Mina coexisteixen sense generar el revulsiu social esperat", adverteix el mitjà de comunicació.

 

      

 

Abans de la seva creació, el Campus Diagonal Besòs es plantejava com una oportunitat per obrir les fronteres invisibles del barri. La realitat, però, segons la valoració realitzada per La Vanguardia, dista encara molt d'aquest propòsit.

El mitjà de comunicació posa en entredit la incidència positiva que la universitat estigui exercint sobre el seu etorn: "S'espera certa influència en la millora educativa i social de La Mina, a pocs minuts a peu del nou campus. Dues realitats completaments diferents que agents i administracions pretenen fer confluir, almenys a llarg termini. I és que, en el primer any, les sinèrgies són gairebé anecdòtiques".

La Vanguardia explica que alguns negocis propers a la universitats no han vist gaire augmentada la seva clientela. És el cas d'una nova copisteria: "És un barri complicat i els estudiants no fan vida aquí perquè hi ha certs temors a moure's […] Vénen estudiants però tot i així és difícil sortir endavant perquè he invertit molt i cal fer moltes fotocòpies per amortitzar tot això", explica l'emprenedor del negoci.

La relació entre la UPC i la xarxa educativa i associativa del barri, segons adverteix La Vanguardia, pot ajudar a retallar distàncies entre aquests dos móns propers. Tot i així, explica: "Fonts del campus coincideixen amb la mirada de l'activisme del barri i entenen que teixir complicitats és un procés lent que no es pot materialitzar en uns mesos".