La sala de venopunció de La Mina a la Cadena Ser

Que a La Mina es consumeix molta droga no és cap secret. Aquest fet fa que sovint el nom del barri aparegui als mitjans de comunicació, normalment vinculant la droga a accions policials o a conflictes derivats. Però no sempre és així, com en el cas del recent reportatge de Ser Catalunya (aquí en format àudio).

El periodista Albert Prat recull el testimoni de tres toxicòmans habituals de la sala de venopunció de La Mina per il·lustrar la utilitat d’aquests equipaments en general i el de La Mina en particular, que acull el 60% del total de persones usuàries de les 11 sales de tot Catalunya. Són quasi 1.900 persones les que el 2017 van consumir drogues en aquest espai sanitàriament controlat, i al reportatge se’n poden sentir a tres. Aquests testimonis posen veu a un col·lectiu molt poc escoltat, que té també les seves pors i que, conscient de la seva situació, també és conscient de la importància per a la seva salut i per a la convivència veïnal del fet d’usar la sala de venopunció i així no punxar-se al carrer.

Celebrem doncs l’aparició d’un reportatge que no es basa en l’estereotip ni fa sensacionalisme per alimentar la imatge negativa del barri. De fet, en una mateixa línia, però amb més profunditat, al Desdelamina vam fer ara fa una mica més de dos anys un reportatge de diverses peces sobre aquest tema, buscant un enfocament molt més local i polièdric. El vam titular «De Sota, Cavall i Rei» i us convidem a recuperar-lo.