L’enderroc de l’edifici Venus es dil·lata novament en el temps

A inicis del 2021, el col·lectiu d’afectades i afectats de l’edifici Venus es reunia amb Chakir Homrani, conseller d’Afers Socials i president del Consorci del barri de La Mina, per conèixer el nou pla de gestió del bloc, un projecte que havia de suposar el desenllaç d’aquest conflicte al llarg dels propers 5 o 6 anys. Us ho explicàvem al web d’Objectiu Venus, i el primer pas d’aquest camí havia de ser la creació d’una oficina tècnica que estudiés cas per cas el reallotjament de les 180 famílies que esperen ser ateses.

Homrani compartia als mitjans de comunicació com es duria a terme el procediment: “Hi haurà diverses possibilitats: reallotjament, possibilitat d’indemnització, lloguer social… es tracta de treballar cas per cas.”

Ara, apropant-nos al final del 2021, el procés encara roman paralitzat. I el programa Planta Baixa, de TV3, ha dedicat un reportatge per abordar la qüestió.

Andreu Merino explica al programa Planta Baixa que aquest estiu passat havia de ser l’inici del procés de reallotjament i d’enderroc de l’edifici Venus. Les administracions havien d’externalitzar la creació de l’oficina tècnica per estudiar cas per cas a les famílies afectades però el concurs d’adjudicació ha quedat desert. Ara analitzen de quina manera poden reprendre el procediment però fins el moment el resultat és un nou enderreriment de l’enderroc.

L’edifici Venus continua degradant-se en el temps, malgrat la sentència del Tribunal Superior de Justícia, que instava a les administracions implicades (Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya) a executar el Pla Especial de Reordenació i Millora (PERM), que preveu l’enderroc.

La veïna Paqui Jiménez mostra l’estat actual de l’edifici Venus a les càmeres i es lamenta: “Vivir aquí es como si fueras un pajarito que está dentro de una jaula i no puede volar. I cada vez que vienen a limpiar la jaula, abren la puertecita i parece que vas a salir, pero te la vuelven a cerrar.”

La Paqui Jiménez és contundent: “No les interesa que los barrios pobres funcionen, en algún sitio tienen que meter la mierda.” Aviat es compliran 20 anys de l’anunci de l’enderroc de l’edifici Venus i la sortida continua llunyana. La desesperació del veïnatge és cada vegada més evident. Venus és encara dempeus i les administracions implicades han estat incapaces de trobar una solució eficient.