L’enderroc de l’edifici Venus suma un any més d’espera

  • Categoria de l'entrada:Societat

A inicis del mes de febrer del 2021, us compartiem el nou Pla de gestió de l’edifici Venus, un projecte que posaria data per complir finalment el pla urbanístic, pendent des del 2002. Ja per a llavors, la veïna Paqui Jiménez advertia: “Esperem que el pla no s’allargui més i s’executi el més ràpid possible”. Però la realitat ha estat una altra. Un any més tard, l’enderroc de l’edifici Venus continua quedant lluny i el procés no s’alleugera.

Durant el mes d’octubre, publicàvem un article arran del reportatge que el programa Planta Baixa, de TV3, emetia sobre l’aturada en el procés d’enderroc de l’edifici Venus. Ara és el Tot Barcelona, a través de les paraules del periodista Jordi Ribalaygue, qui torna a reprendre el tema amb la notícia “Un any més perdut al bloc de La Mina pendent de ser enderrocat des de 2002”.

Tot i que a principis del 2021 us informàvem del nou Pla de gestió i la intenció de les administraciones implicades (Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya) per desencallar el tema, la realitat no coincideix amb les expectatives. Les previsions asseguraven que els primers veïns i veïnes de l’edifici Venus serien reallotjats durant el 2023 i el bloc, enderrocat el 2026. No obstant, ni tan sols s’ha començat a contactar amb els 244 domicilis de Venus per identificar quins residents acrediten els requisits per ser expropiats.

Aquesta és una tasca que li correspondria a una nova oficina tècnica configurada per arquitectes, treballadors socials i advocats, però encara no ha estat escollida l’empresa que formarà l’equip que avaluï cada situació. I és que el passat octubre, el procés de contractació es va declarar desert quan es va desestimar l’únic candidat que hi va concórrer, atès que no es cenyia a tots els requisits.

Més tard es va tramitar un segon concurs reservat a les empreses que el Consorci del barri de La Mina va convidar a presentar-se. En aquests moments, Drets Socials afirma que dos aspirants atenen les condicions i es valorarà els seus projectes per triar-ne un. A partir d’aquest moment, caldrà deixar passar un mes de període d’al·legacions i un termini de 30 dies més perquè l’adjudicari lliuri un pla de treball i s’iniciï la feina.

El periodista Jordi Ribalaygue ha xerrat amb la veïna i portaveu Paqui Jiménez, i la seva visió és clara: “Molts veïns em pregunten fins quan haurem d’esperar. La sensació que molts tenen és que no ens n’anirem i que l’edifici no es derruirà, que tot és mentida”. Caldrà continuar esperant, doncs, per esbrinar com es desenvolupa aquesta trama que s’allarga en el temps.