Mapa Sensible :: Associació Esportiva Fòrum La Mina

Perquè els mapes només tenen una petita llegenda a un costat i necessitem més fites que ens serveixin de guia, hem decidit fer un relat de les entitats i serveis del barri que ens acompanyen en la nostra travessia. En Marco ens realitza aquest mapa sensible on poder trobar els punts cardinals.

En aquesta ocasió ens hem anat a trobar amb l'Associació Esportiva Fòrum La Mina.

Surto de l’espai de participació de desdelamina.net per anar a visitar la Zona Esportiva La Mina i trobar-me amb en Francisco Ramos. Abans de començar la visita m’espero conèixer les instal·lacions i saber com treballen entorn l’esport des d’aquest equipament i la gent que hi ha darrere.

No obstant, només d’entrar, en Francisco Ramos em comenta que prefereix parlar del treball educatiu que realitza, que no el de gestió. Per tant, la conversa es centra en l'Associació Esportiva Fòrum La Mina.

Aquest fet em desconcerta una mica, però vull destacar que això coincideix amb l’orientació que tenim en el Mapa Sensible per cercar informació. Jo que m’esperava que remarqués el seu paper de gestor i/o administrador d’instal·lacions em va sorprendre gratament que es centres en la seva tasca a una entitat esportiva del barri.

La proposta de l’Associació Esportiva Fòrum La Mina és molt interessant en quant a la tasca educativa en valors cap als nens a partir de l’esport. No obstant, les administracions no s’adonen del gran paper que pot fer una entitat esportiva en l’educació de nens amb famílies desestructurades com trobem en alguns casos a La Mina. Francisco es mostra cansat de la situació de dèficit de l’entitat i remarca lo complicat que és tirar endavant sense pressupost. En aquests moments es plantegen tancar l’activitat d’aquest any però probablement l’any que ve no es podrà dur a terme si no augmenten els recursos econòmics.

 

Reprenent el tema de la proposta educativa, veiem que des de l’associació treballen el comportament del nen i no la competitivitat d’un equip de futbol sala. Els valors d’empatia i de grup que treballen dins de l’equip els serveixen per afrontar el seu dia a dia, i d’aquesta manera ser més conscients de les repercussions que pot tenir fer quelcom dolent, ja sigui actuar de forma incívica o relacionar-se amb violència cap els altres. Així l’activitat que desenvolupa l’entitat potencia la relació entre les diferents dimensions de la vida d’aquests nens: la pràctica esportiva, l’educació, la vida privada i l’espai públic.

Els hi ensenyen a ser responsables dels seus actes i a solucionar els problemes que se’ls puguin presentar, si pot ser autonomament, però sinó sabent que poden recolzar-se en els altres nens de l’equip i/o l’entrenador o delegat. A més, els entrenadors són persones referents dins del barri, de manera que l’admiració i respecte que aconsegueixen sobre els nens és un punt a favor.

En Francisco i el seu equip temen no poder continuar amb aquesta activitat donades les dificultats ecopòmiques que atravessa l'entitat. El sentiment de responsabililitat que tenen sobre la feina que fan amb els nens, els anima a continuar en aquesta tasca voluntària que fan per el barri.

 

Per altra banda també seria important per part dels pares mostrar una mica d’implicació, de manera que acompanyar al nen fins a la zona esportiva i anar-lo a buscar, també desenvoluparà uns valors per al nen. Vincular-se en la vida d’un fill és important per al seu aprenentatge i la responsabilitat d’anar-lo a buscar o de portar-lo si és possible fer-ho, seria un punt d’inici important. Dic això perquè en Francisco m’explica que ells s’enfronten als nens i els acompanyen des de que entren fins que surten, però no poden agafar la responsabilitat del que passi a fora i una mica d’ordre i supervisió els hi aniria bé. A més és necessari que hi hagi implicació familiar, així; amb el pagament de la quota, l’acompanyament del nen i la participació.

Després de veure l’entitat en funcionament, em venen pensaments de que faran tots aquells nens sense el fútbol sala i es que serà difícil trobar una altra entitat on poder jugar-hi, ja que la facilitat i el recolzament que els dóna aquesta entitat, no te la brinda qualsevol. A més el treball d’aquesta, com ja he destacat abans, no és merament esportiu, sinó que busca educar a partir de la pràctica de l’esport.

Per acabar de destacar aquesta idea, en Francisco em diu: “necessitem recolzament econòmic, ja que aquests nens perdràn un punt d’influència que els pot ajudar i molt, en els diferents àmbits de la vida quotidiana”. I és que tenir una influència positiva en un àmbit que hi participes perquè t’agrada és molt important, ja que l’aprenentatge és molt més lleuger i enriquidor.