Mapa Sensible :: CSMA i CSMIJ del barri de La Mina

Perquè els mapes només tenen una petita llegenda a un costat i necessitem més fites que ens serveixin de guia, hem decidit fer un relat de les entitats i serveis del barri que ens acompanyen en la nostra travessia. En Marco ens realitza aquest mapa sensible on poder trobar els punts cardinals.

En aquesta ocasió ens hem anat a trobar amb el CSMA i el CSMIJ del barri de La Mina.

Surto de la reunió d’equip del desdelamina.net i el Punt Òmnia per dirigir-me a la visita amb en Pedro Lorente, psicòleg clínic del CSMA i CSMIJ del barri de La Mina. A l’entrada em trobo amb el punt d’informació, hi ha cua i espero el meu torn, quan demano per Pedro Lorente m’indiquen que es troba a la tercera planta. Pujo les escales i espero fins que surt a rebre’m.
 

Quan en Pedro Lorente surt es dirigeix a mi dient-me que perquè no havia picat abans a la porta, resulta que no volia molestar, però em va agradar el detall, ja que va ser una bona manera de trencar el gel. Entrem a una de les consultes i ens assentem un davant de l’altre, al cap d’una estona se’ns afegeix a la conversa, Silvia Suarez, resident de medicina de famílies. Ella es va mostrar interessada de participar-ne, tot i que la cita es va centrar en el que deia Pedro Lorente. Tant ella com jo vam agafar un paper de receptors d’informació, ella confirmava algunes dades que ell deia i jo preguntava segons anava avançant l’entrevista.

Començant amb l’entrevista, en Pedro Lorente va explicar-me que es trobaven en una situació de canvi, pel que fa al organigrama del centre. Va donar-me les dades del recurs, així com objectius, activitats i finançament. CSMIJ significa Centre de Salut Mental d’Infancia i Adolescencia, CSMA és Centre de Salut Mental d’Adults.

Al CAP del barri de La Mina es troben els dos centres i la seva tasca és donar assistència, prevenció i rehabilitació als pacients amb alguna malaltia mental. En Pedro m’explica l’importància de consultar amb d’altres professionals alguns casos i per això veiem que en la seva tasca, com en la dels altres professionals que hi treballen, hi ha espais d’interconsulta per així, poder veure la realitat des de diferents punts de vista. La identitat de les persones no es comenta, degut al secret professional i per conservar la intimitat de les persones.

 

De seguida que vam poder vam començar a parlar del seu punt de vista sobre el barri i del seu treball al llarg de la seva vida professional.  Així doncs, el que primer vull destacar és que en Pedro Lorente fou un dels primers professionals en el camp de la salut que va apostar per donar assistència a persones que patien drogodependència.

Pedro porta molts anys exercint de psicòleg i gran quantitat d’aquests al barri, així com 36 anys. Una qüestió molt destacable d’aquesta persona i alhora molt particular és que no vol lloances, tot i haver rebut més d’un premi i elogis vàris; quan relata l’experiència no s’atribueix mai el mèrit, sinó que dóna el merit a la institució i a les persones que hi treballen. Una altra característica és que li agrada explicar “batalletes” de les seves experiències, cosa que en alguns moments et desvia del que pretens saber. No obstant, té l’habilitat de posar-ho d’exemple i retornar-te una resposta original al que li preguntes.

En Pedro Lorente destaca la importància de la col·laboració entre les diferents entitats que comparteixen un territori. El podem veure present en activitats de Ràdio La Mina, el Grupo Unión, l’Associació de veïns i veïnes del barri i, també, és un dels tres homes que són part de l’associació de Dones Adrianes. No és quelcom comú veure homes en associacions de dones, no obstant, això ens dóna pistes de la persona que és en Pedro Lorente.

 

 

Quan parlem del barri, recorda el passat i temps millors que els d’ara. Pensa que dins del barri hi ha uns codis diferents als comuns, que no són dolents però que en alguns casos compliquen la convivència i, pel que fa a la seva feina, l’assistència. Destaca la forma de funcionar del barri, ja que és molt tribal, molt antiga i d’aquesta manera és un barri bastant cohesionat, diriem que sembla un poble en alguns comportaments de la gent.

No obstant, troba que hi ha un cert estancament a l’hora d’evolucionar, tenen un ritme més lent i això ajuda a la creació d’estereotips del barri. És un barri on predomina l’ètnia gitana sobre la paia, subratlla que no és cap inconvenient, sinó que l’inconvenient es troba en la poca coordinació entre entitats i la falta de participació en aquestes.

Per acabar, la frase que destaca es basa en la recerca de la felicitat i diu; “és important no perdre la il·lusió, treballar i ser constant, ja que el que fem té algun sentit i cal ser optimista”. Per tant, jo destacaria d’en Pedro després d’un parell de trobades el seu esperit lluitador i de caire social, per la qual cosa, sempre intenta participar encara que no sigui de forma directa, en els projectes del barri que se li proposen.