Procés de reallotjaments: una mirada històrica sobre l’estat de la qüestió

Comencem una serie d'articles al voltant del procés de reallotjaments d'alguns veïns del barri.

En aquest primer, fem un recull dels articles que hem publicat a desdelamina.net entorn a aquest tema, articles publicats a la premsa i fem públics alguns documents com a forma d'obtenir una imatge més general de com s'ha desenvolupat fins ara aquest procés i quines derivades pot agafar a partir d'aquest moment.

La qüestió dels reallotjaments ja està descrita en el PERI (Pla Especial de Reforma Interior, de l'any 2002) i recollida en el PERM (Pla de Reforma i Reordenació del Barri), publicat a la pàgina  web del Consorci del Barri de La Mina

:: Any 2007

A novembre de 2007 l'assemblea de la Plataforma d'entitats i veïns i veïnes de La Mina es proposa  actuar sobre aquesta qüestió a partir de: "Encontrar abogados para asesoría legal; elaboración de un dosier con documentación y normativa de utilidad para el proceso de realojos; hacer llegar el máximo de información a las escaleras; apoyar la organización de afectados por los realojos."
 

 

:: Any 2008

S'inicien les obres de construcció dels nous pisos per als rellotjaments.

L'associació de Veïns i la Plataforma d'Entitats del barri engeguen una campanya de recollida de signatures per a reclamar més informació i transparència en el procés. La premsa es fa ressò d'aquesta campanya (diari El Punt el 14.03.08, diari AVUI el 17.03.08, l'Independent el 28.03.2008, l'Independent en una altre article del mateix dia i també en la seva editorial, al diari El Punt el 27.03.2008)

Part de la informació que s'havia de donar a les persones afectades es filtra a la premsa uns dies abans de les reunions informatives, i el diari El Punt publica una notícia on avança el cost del nous pisos

El 29 de maig de 2008 es van celebrar les reunions informatives amb les persones afectades per el procés de reallotjament. En aquelles reunions es va lliurar aquest document que reglamenta tot el procés de reallotjaments

La premsa s'en fa ressò i publica els anuncis previs i reculls de premsa posteriors a les reunions informatives

El pla de transformació preveia l'obertura de nous carrers per a vianants a partir de fer talls verticals a alguns dels edificis, que finalment no es fan al·legant motius tècnics i manca de finançament. La premsa recull l'avortament dels talls verticals previstos a fer als edificis dels carrers Mart, Llevant i Estrelles (a El Punt el 02.05.2008 i a El Periódico el 21.05.2008)

 

 

:: Any 2009

S'aproven els enderrocs parcials a els edificis dels carrers Mart i Llevant per a construir els passatges (galeries) que substitueixen als talls verticals previstos per a esponjar i millorar la comunicació dins del barri. S'anuncia que la creació d'aquestes galeries no serà possible fins a que estiguin construïts el nous edificis i reallotjats els inquilins dels pisos afectats.

"Pisos sociales en La Mina para dispersar su población": el procés de reallotjament no està exempt de mirades externes que posen l'accent en la seguretat ciutadana allunyant-se del procés social que viu el barri amb aquest tema.

Al mes d'abril, apareixen les primeres notícies sobre els efectes de la crisi sobre el Pla de transformació. El Periódico de Catalunya, publica un article que destaca l'endeutament del Consorci per a la construcció dels nous habitatges, que ve generat per no poder dur a terme els plans inicials per a la subhasta de quatre solars al barris per a que empreses immobiliàries poguessin construir pisos lliures. En aquest article encara es manté el pla d'enderrocar tot el bloc del carrer Venus

Al mes de març s'aproven els pressupostos del Consorci per al 2009; la partida més important és la que es dedica a la construcció de l'habitatge social. Una mica mes tard, al mes de desembre, es donen a conèixer els pressupostos per a l'any 2010 que segueixen la mateixa tònica i dediquen un 80% de l'import total a continuar les obres de construcció de les noves vivendes (El Punt i l'Independent, 18.12.2009)

A final d'any torna a agafar força la reivindicació veïnal per a que procés de reallotjament es doti de una major transparència. Els afectats lamenten la manca de informació que tenen sobre un dels processos claus del Pla de Transformació

 

 

:: Any 2010

Les primeres noticies apareixen a l'octubre d'aquest any, quan, a consequència d'un episodi de protestes protagonitzades per veïns del bloc del carrer Venus per a criticar les condicions del reallotjament, l'ajuntament convoca als afectats per a informar-los dels preus dels nous pisos

Per primera vegada una publicació alternativa, com el setmanari La directa es fa ressò de la primera concentració veïnal per protestar per les condicions dels reallotjaments previstos per l'estiu del any vinent

Al mes de Novembre, ajuntament, Consorci i Pla Besòs convoquen una nova reunió amb els veïns i veïnes afectats. Un d'ells va fer un breu resum de la reunió que es va publicar a desdelamina.net. D'aquella reunió es convoquen cites individuals amb el Pla Besòs per veure la situació de cada persona afectada, i es on apareixen les tres tipologies d'afectats: aquells que es volen traslladar i  poden; aquells que es volen traslladar i NO poden; aquells que NO es volen traslladar

 

El reallotjaments a la Televisió Pública Catalana. Tv3 es fa ressò de la situació al seu magazine matinal, en l'espai de denúncia, emetent el vídeo que podeu veure a continuació sota la descripció "La construcció de més de 1.000 habitatges nous, bona part de les quals seran protegits, i d'un campus universitari canvia la fesomia d'un dels barris més estigmatitzats de l'àrea metropolitana, la Mina"

 

:: Any 2011

El 22 de maig de 2011 es van celebrar les Eleccions Municipals que van configurar l'actual consistori de la ciutat. Amb motiu d'aquest procés electoral, desdelamina.net va passar un qüestionari a les candidatures dels principals partits on se'ls hi preguntava sobre la qüestió dels reallotjaments. En concret se'ls hi formulà aquesta pregunta: "Algun veïns del barri son afectats pels reallotjaments previstos en el Pla de Transformació del barri. Aquest procés ja s’ha iniciat, no sense protestes, i es preveu que finalitzi en breu, quines propostes tenen previstes per a la seva finalització?"

Aquí en podeu llegir les respostes que candidats i candidates van donar durant la campanya electoral

"Tenemos un 100% de escolarización pero queda pendiente la asistencia regular a clase", diu al diari ADN Gregorio Belmonte, membre del consell de govern del Consorci, que es felicita per l'èxit de la recuperació de l'espai públic, però que reconeix que queden temes pendents com el de la droga o escolarització. La publicació gratuïta ja no està disponible

Edificio Venus (octubre 2011)

A l'octubre de 2011, desdelamina es fa ressò de la denúncia que fa el Col·lectiu Ronda, assessoria jurídica que es fa càrrec de les al·legacions dels veïns i veïnes que no estan d'acord amb les condicions del procés d’expropiació dels seus habitatges, quan diu que "el procés es troba en un injustificable compàs d’espera que només contribueix a la degradació de l’espai urbà i la pèrdua de qualitat de vida dels habitants d’edificis com el Venus que afronten un futur encara incert"

 

El 24 d'octubre, els veïns es concentren devant l'ajuntament de Sant Adrià per tal d'exigir solucions en el procés d'expropiació i reallotjament dels habitatges de l'edifici del carrer Venus. El diari El Punt-Avui recull la concentració veïnal dedicant-li una crònica dels fets que també recullen altres mitjans

Manifestación Realojos (24 de octubre 2011)

 

:: Any 2012

No es fins a juliol de 2012 que el procés genera noves noticies. Veïns i Veïnes assisteixen a la reunió informativa sobre la situació del procés en la que l'administració exposa les darreres decissions que ha pres.

Més endavant, a novembre de 2012 el diari de Sant Adrià entrevista a l'alcalde Jesús M. Canga Castaño que  anuncia que "aquellos vecinos de Venus y aquellos afectados por los cortes transversales que quieren y pueden realojarse en un piso nuevo ya se han apuntado y, como muy tarde en diciembre, irán a vivir en él. Hablamos de unas 63 familias, 32 de Venus y 31 de los cortes".

 

 

 

:: Any 2013

En aquests moments hi ha un grup d'afectats que ja han passat als pisos nous però sembla que aquesta acció no es un tancament del proces de reallotjaments per la resta d'afectats.

Els pisos buits s'han tapiat i posat sota vigilància privada i a nivell municipal es discuteix si han d'entrar o no a la borsa d'habitatge social del municipi.

El darrer Ple Municipal del dia 26 febrer 2013 es va centrar en el destí a donar als pisos del edifici del carrer Venus a partir de la moció presentada per el grup municipal de Convergència i Unió. Aquest fet s'ha interpretat com un trencament amb el pacte no escrit de no polititzar el procés de transformació del barri.

Just després la Comissió d'Afectats pel procés va fer una crida als mitjans per a donar conèixer el seu punt de vista sobre el moment actual del procés. Així hi ha tota una bateria de notícies i articles entorn de l'edifici Venus:

> "Es impossible viure aquí", Difícil situació de viviendes al barri de La Mina. (El Periódico de Catalunya)

> "250 famílies d'un edifici degradat del barri de La Mina no poden accedir al nou habitatge per falta de recursos. Haurien d'ocupar uns pisos acabats ja fa 2 anys" (TV3 – Televisió de Catalunya – Telenotícies Comarques, minut 03:00)

> "Veïns de la Mina volen una "solució urgent" al reallotjament de les famílies del bloc de Venus" (Diari de Sant Adrià)

 

:: Any 2014

Arriba el nou any i la situació dels veïns afectats pel procés de reallotjaments de l'edifici Venus es protagonista del programa de TVE Comando Actualitat.

 

 

Però sembla que la situació segueix encallada. Al 31 de març, un grup de veïns en representació dels afectats irrumpeixen al ple municipal denunciant l'embus que pateix el proces.

Foto: MS, extreta de Àrea Besòs

El relat del succeït en aquest ple es pot llegir en la crònica de Montse Saez en Àrea Besòs, "Els veïns de l’edifici Venus demanen una solució al ple", i en la crònica de Javier Torres en El Diari de Sant Adrià, "Los vecinos del edificio Venus presionan al pleno municipal"

La Generalitat de Catalunya publica en nota de premsa del dia 01.07.2014, l'anunci fet per el Consorci de La Mina on proposa iniciar els tràmits per a la desafectació de l'edifici de Venus del PERM i procedir a la redacció dels projectes d'obres per a la rehabilitació de l'edifici.

L'anunci als veïns i veïnes afectats es fa en una reunió presidida per la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; i l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau.

Aquesta proposta va tindre reso als mitjans de comunicació i el grup municipal de CiU va fer public el seu desacord amb aquesta proposta i el seu vot en contra de la modificació del PERM que significava aquesta proposta.

> Proponen rehabilitar el Edificio Venus de Sant Adrià sin coste para vecinos (Diario ABC)

> El Consorci de la Mina proposa rehabilitar l'edifici Venus de Sant Adrià (La Vanguardia)

> El Consorci de la Mina proposa rehabilitar l'edifici Venus de Sant Adrià (Canal 324)

> CiU a Sant Adrià de Besòs, contrari a la proposta del Consorci de La Mina de rehabilitar l'edifici Venus (La Vanguardia)

La Comissió d'afectats es reuneix en assemblea per a definir la seva posició devant d'aquesta proposta  decideix no acceptar-ho i realitzar una manifestació devant la seu de la Conselleria, per a mostrar el desacord amb la proposta i continuar amb les negociacions per al reallotjament de tot el col·lectiu afectat

La premsa es fa ressó d'aquesta acció com es recull a el Periódico:

> "Tensión en la frontera metropolitana – Marcha atrás en la Mina"

> "No ens condemneu a viure com marginats socials"

 

:: Any 2015

El 2015 comença amb la publicació de un informe del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, sobre l'actual situació d'enquistament del conflicte en referència a l'edifici Venus.

Ells mitjans de comunicació es fan ressò d'aquesta situació, tornant a posar en el centre del debat polític el Pla de Transformació del barri i la situació de degradació de l'edifici Venus. Us oferim un recull dels més destacats:

A tots aquests articles, cal afegir-hi també la difusió que el mateix Síndic ha fet, amb piulades com "El Síndic reclama l'enderrocament de l'edifici Venus de la Mina i el reallotjament dels veïns" i la nota de premsa "El Síndic reclama que es mantingui el compromís d’enderrocar l’edifici Venus de la Mina i de reallotjar els veïns".

Una representant dels afectats participa amb el Síndic al programa Els Matins de TV3  "El síndic proposa enderrocar l'edifici Venus un cop hagin reallotjat les famílies". També disponible a youtube.

Finalment, us enllacem el programa de Ràdio la Mina "Así van los barrios" emès el passat 20 de gener, amb una entrevista a Paqui Jiménez, portaveu de l'AVV.

 

 

Consulteu tots els articles sobre el procés de reallotjament publicats a desdelamina.net