Presentem el nou ‘tema de fons’ del desdelamina: l’acció comunitària a La Mina

A l’equip del desdelamina.net sempre ens ha agradat treballar el que anomenem ‘temes de fons’ per tal de poder tractar amb calma i més profunditat certes temàtiques que creiem d’importància. En anteriors ocasions, aquestes temàtiques han estat relacionades, per exemple, amb els feminismes, l’educació, la política o l’espai públic.

Ara, hem cregut que és un bon moment per reflexionar sobre l’acció comunitària al barri de La Mina, un concepte que ja fa temps que sona però que sembla que cada vegada agafa més protagonisme entre entitats i administracions.

Però, per iniciar aquest tema de fons, ens sembla que primer és important fer un esforç per intentar definir què entenem per acció comunitària, ja que pot ser un concepte força ampli i cadascú pot tenir una percepció o idea diferent del que engloba. A més a més, sovint pot semblar que qualsevol activitat o projecte que es realitza als carrers o places d’un barri o ciutat es pot considerar una acció comunitària, però malauradament no sempre és el cas.

I és que, en general, es considera que una acció comunitària hauria de complir, com a mínim, aquests dos objectius:

  • Incidir en la millora de les condicions de vida de la comunitat.
  • Millorar les relacions socials dels qui viuen en el territori on es fa.

L’acció comunitària, doncs, ha de ser una eina que permeti organitzar a un conjunt de persones amb sentiment de pertinença a un grup (la comunitat), de manera que aquestes prenguin decisions i s’autogestionin mitjançant la cooperació i el treball en equip (l’acció), per tal d’arribar allà on volen.

D’aquesta manera, és la comunitat qui és protagonista i no possibles agents externs a aquesta, ja que sovint és fàcil caure en voler ‘’ajudar’’ a la comunitat amb tota la bona intenció, però sense haver comptat realment amb ella per saber quines són les seves necessitats, interessos, o neguits.

L’acció comunitària pren sentit en el moment que es proposa dinamitzar i enfortir els vincles socials entre aquells actors que conviuen en un mateix territori o àmbit institucional per aconseguir millores en la qualitat de vida de les persones (Carmona i Rebollo, 2009).

Evidentment, no sempre es compta amb un escenari en què la comunitat té les eines més adequades o la iniciativa necessària per fer aquesta acció comunitària de manera autogestionada, i requereix algun suport o ajuda externa per acompanyar a la comunitat en el seu procés.

Tot i això, és important tenir en compte que l’acció comunitària no és ben bé el mateix que el treball comunitari, on l’acompanyament per part de professionals és present, però potser no sempre amb la visió d’incorporar la comunitat en el mateix nucli de l’acció i la presa de decisions.

Però, és La Mina històricament un territori d’acció comunitària? La Mina, marcada des dels seus inicis per importants reptes de caire social i urbanístic, sí que ha estat durant la seva història l’escenari de diverses lluites veïnals amb l’objectiu final de millorar les condicions de vida generals de la comunitat. Van ser mobilitzacions per reclamar un millor servei d’escombraries, serveis sanitaris al barri, o, fins i tot, per protestar per la mala imatge que pel·lícules com ‘Perros Callejeros’ estaven donant al barri.

Tot i això, hem d’entendre l’acció comunitària com quelcom que vagi més enllà de les protestes al carrer o les vagues per reclamar millores. Així, probablement també hi hem d’incloure associacions de dones històriques com les Adrianes o les Dones Iris amb les seves aportacions i iniciatives, però també entitats com l’Associació de Veïns i Veïnes i la ja desapareguda Plataforma d’Entitats que compartia espai amb el també desaparegut Arxiu Històric de La Mina i el Camp de la Bota.

Aquests són només alguns exemples, als que hem d’afegir esforços més recents com la gran iniciativa actual que suposa el Projecte Educatiu de Barri (pebMINA) al qual totes les entitats i projectes del barri són convidades a participar. És des d’aquí, que sovint s’acaben articulant propostes amb esperit comunitari com la celebració del Carnestoltes, els ‘itineraris 360’ en l’àmbit educatiu, o les mobilitzacions pel 8M (per posar alguns exemples).

Nosaltres, els del desdelamina.net, com a portal de notícies comunitari del barri de La Mina volem, per descomptat, ser també un dels agents facilitadors de l’acció comunitària del territori i formar part activa del teixit que la fa possible.

Com s’està practicant avui en dia l’acció comunitària a La Mina? Com es pot enfortir? I, sobretot, com podem contribuir des d’aquí al seu correcte desenvolupament per treballar en la millora de les relacions de les veïnes del barri i la seva qualitat de vida?

Esperem durant les properes setmanes i mesos, de mica en mica i gràcies a aquest nou ‘tema de fons’, anar podent resoldre entre tots i totes alguns d’aquests dubtes. Ens hi acompanyes?