Premis a l’excel·lència Professional 2015

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona reconeix públicament la tasca dels metges catalans que han destacat per la seva activitat professional durant l’any. Aquest 2015 ha estat atorgat a l’Equip d'Atenció Primària La Mina en la modalitat d'Equips Assistencials i en l'apartat de Recerca Biomèdica 2015. El Dr. Juan Manuel Mendive Arbeloa, ha estat guardonat amb un d'aquests premis a l'excel·lència.

Els Premis a l’Excel·lència Professional es donen des de 2004 i s’atorguen en l'àmbit de medicina hospitalària, atenció primària, salut pública i mental, atenció sociosanitària, recerca biomèdica, educació mèdica i humanitats mèdiques. Aquests premis es concedeixen als metges que han destacat durant l’any per la seva excel·lència, pel seu recorregut professional, honestedat, compromís, altruisme i integritat.

El Dr. Juan Manuel Mendive Arbeloa és metge de família de l'EAP la Mina,i va presentar, a principis del 2015, els resultats d’un assaig clínic que demostra, per primera vegada, l’eficiència d’una intervenció preventiva per disminuir la incidència de depressió en la consulta d’atenció primària.

La intervenció es va realitzar durant 18 mesos, entre els anys 2010 i 2012, en 5 comunitats autònomes i va comptar amb la participació de 140 metges de 70 centres d’atenció primària i una mostra de 3326 pacients sense depressió. Els metges participants del grup intervenció van rebre una formació en l’abordatge bio-psico-social en la consulta per informar els pacients sobre els seus perfils individuals de risc de depressió. La intervenció va resultar cost-efectiva amb l’indicador dels Anys de Vida Ajustats per Qualitat (AVAQ) segons l’EuroQoL-5D, un instrument de mesura de la qualitat de vida relacionada amb la salut.

Us deixem amb el Vídeo de l’acte de proclamació dels premiats, que va ser el passat movembre al Teatre Romea de Barcelona.